Η ερευνητική επιτροπή για την αμφιλεγόμενη εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ θα δημοσιεύσει τα συμπεράσματά της το δεύτερο εξάμηνο του έτους και σε κάθε περίπτωση όχι πριν την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρός της Τζον Τσίλκοτ. Μέχρι σήμερα ο Τσίλκοτ είχε αρνηθεί να ανακοινώσει μία ημερομηνία για τη δημοσίευση της έκθεσης σχετικά με τον ρόλο των Βρετανών στην εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Τσίλκοτ ανακοίνωσε πως «οι συνάδελφοί του και ο ίδιος ευελπιστούν να καταθέσουν την έκθεσή τους στον Πρωθυπουργό το αργότερο εντός του τρέχοντος έτους, αλλά σε καμία περίπτωση όχι πριν την έναρξη του κοινοβουλευτικού έτους», τον Οκτώβριο.

Στους δεκατέσσερις μήνες που έχουν διαρκέσει οι εργασίες της έως σήμερα, η έρευνα έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στο κατά πόσον ήταν δικαιολογημένη αφ’ ενός κι αφ’ ετέρου νόμιμη η απόφαση του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να εμπλέξει τον αμερικανικό στρατό στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων κατά την εισβολή στο Ιράκ στις 20 Μαρτίου 2003.

«Η σύνταξη μίας έκθεσης για ένα τόσο απέραντο και περίπλοκο θέμα αναγκαστικά απαιτεί πολύ χρόνο», τονίζει ο Τσίλκοτ, προσθέτοντας πως η επιτροπή του «ζητεί εκ του παραλλήλου τον αποχαρακτηρισμό ορισμένων εγγράφων, προκειμένου το κοινό να κατανοήσει πως και γιατί η επιτροπή κατέληξε στα συγκεκριμένα συμπεράσματα».

    Η επιτροπή εξέτασε κατά κύριο λόγο τους Εργατικούς πρώην πρωθυπουργούς Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν, πολλούς διπλωμάτες, υψηλόβαθμους αξιωματούχους και στρατιωτικούς. Πολλοί εξ αυτών εκλήθησαν να καταθέσουν πλειστάκις στην επιτροπή, όπως ο ίδιος ο Μπλερ.