Περισσότερες από 400.000 γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού κάθε χρόνο στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών, για τα ευρήματα της οποίας ο ΟΗΕ εξέφρασε πάντως ορισμένες αμφιβολίες. Το Κονγκό, με πληθυσμό γύρω στα 60 εκατομμύρια ανθρώπους, μαστίζεται από συγκρούσεις δεκαετιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη σεξουαλική βία κατά αμάχων, με μαζικούς βιασμούς κυρίως στις ανατολικές περιοχές.

Η έρευνα που χρησιμοποίησε εθνικά στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν από την κυβέρνηση το 2006 και το 2007, βρήκε ότι κατά μέσο όρο 1.100 γυναίκες βιάζονται κάθε ημέρα στο Κονγκό.

 Περίπου το 60% των θυμάτων εξαναγκάζεται να κάνει σεξ από τους συζύγους ή τους συντρόφους του.

"Τα ποσοστά στην χώρα είναι υψηλά, πουθενά στο Κονγκό δεν υπάρχει γυναίκα που να είναι ασφαλής απέναντι στη σεξουαλική βία" δήλωσε η Τία Παλέρμο, μία από τις συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο The American Journal of Public Health.

Η κ. Παλέρμο εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά βιασμών σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.

Ωστόσο, η αξιοπιστία της έρευνας αμφισβητήθηκε από την Μπεατρίξ Άτινγκερ Κολίν, την επικεφαλής του ΟΗΕ στην ομάδα που δρα κατά της σεξουαλικής βίας στην χώρα, η οποία ανέφερε ότι το δείγμα των γυναικών είναι πολύ μικρό και ότι η έρευνα δεν αντικατοπτρίζει τοπικούς και πολιτιστικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα ποσοστά σεξουαλικής βίας.

 "Αυτό δείχνει ένα περιορισμένο τύπο έρευνας, προσπαθούμε να φύγουμε από τους αριθμούς και να δώσουμε ένα πιο αναλυτικό περιεχόμενο του γιατί υπάρχει σεξουαλική βία" πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία προ πενταετίας δεν είναι σχετικά με τη σημερινή κατάσταση.

 Η αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ακόμη ότι το να δίνεται έμφαση στο ζήτημα της σεξουαλικής βίας αποτελεί περισπασμό από τα ευρύτερα προβλήματα της ανασφάλειας και της βίας στην χώρα.