Ιδιαίτερα ακριβό θα είναι το τίμημα που θα πληρώσουν οι Ουκρανοί για να «διασωθεί» η οικονομία της χώρας τους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα ζήτημα ιδιαίτερα πολύπλοκο, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις κι ενώ μαίνεται ο εμφύλιος στα ανατολικά της χώρας.
 
Η Ουκρανία αναμένεται να λάβει περίπου 40 δισ. δολάρια σε διεθνή βοήθεια σε περίοδο τεσσάρων ετών (αντικαθιστώντας αυτό του Απριλίου του 2014 των 17,5 δισ.), με το Ταμείο να αναμένεται να συνεισφέρει τα 22 δισ. ευρώ. Το Κίεβο έλαβε πρόσφατα 5 δισ., όμως τις τελευταίες ημέρες προέκυψε εμπλοκή. Για να προχωρήσει το σχέδιο των 40 δισ., η Ουκρανία επιδιώκει την ελάφρυνση του χρέους της κατά 15 δισ., έχοντας αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της. 
 

Το ρωσικό «αγκάθι»

 
Κάπου εκεί υπάρχει ένα ποσό-αγκάθι ύψους 3 δισ. δολαρίων που χρωστάει το Κίεβο στη Μόσχα (από δάνειο στην κυβέρνηση Γιανουκόβιτς το 2010), το οποίο φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Ουάσινγκτον. Κανονισμός του ΔΝΤ προβλέπει ότι το Ταμείο δεν μπορεί να δανείσει σε μια χώρα αν αυτή αθετήσει ένα χρέος της προς ένα άλλο κράτος ή κάποιον δημόσιο οργανισμό. 
 
«Έχουμε έναν κανόνα μηδενικής ανοχής», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη. Αν η Ρωσία, που είναι σε ανοιχτή διαμάχη με την Ουκρανία, αρνηθεί να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος μέχρι το τέλος του έτους, αυτό για το Κίεβο θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και το ΔΝΤ θα βρεθεί σε λεπτή θέση και να κληθεί να λάβει μία πολιτική απόφαση.
 

Σοκ για τους Ουκρανούς

 
Ακόμα και να υπάρξει λύση στην εμπλοκή, τα δύσκολα για τους ουκρανούς πολίτες έχουν ήδη αρχίσει, αφού η παροχή βοήθειας από το ΔΝΤ προβλέπει σκληρές περικοπές.
 
To Kίεβο συμφώνησε να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου για τους εσωτερικούς καταναλωτές κατά 50%, από την πρώτη Μαΐου, ενώ σύμφωνα με την κρατική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz κι άλλες αυξήσεις είναι προγραμματισμένες μέχρι το 2018. Σύμφωνα με τη διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Βαλερί Γκοντάρεβα, η τιμή του αερίου θα αυξηθεί για τα νοικοκυριά κατά 280% και της θέρμανσης κατά 66%. Η εξέλιξη αυτή ήταν ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα του Ταμείου για τη συμφωνία. 
 
Η ουκρανική κυβέρνηση προβλέπεται να μειώσει κατά 3% τον αριθμό όσων αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 20% του εργατικού δυναμικού στο Δημόσιο, σύμφωνα με το Reuters. 
 
Παράλληλα, θα κόψει επιδόματα από συνταξιούχους που εξακολουθούν να εργάζονται και θα αυξήσει σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες, κατά πέντε έτη.
 
Το ΔΝΤ ζήτησε ακόμα την πάταξη της διαφθοράς καθώς και να μπει «φρένο» στη στήριξη του εθνικού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα.
 
Όσο για το τι έχει δείξει η ιστορία; Από την ανεξαρτητοποίησή της το 1991, η Ουκρανία μπήκε σε οκτώ προγράμματα του ΔΝΤ. Πόσα ολοκλήρωσε επιτυχώς; Μόλις ένα...