Η οικονομία των ΗΠΑ μετά βίας αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν την μικρότερη αύξηση των τελευταίων εννιά μηνών και ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου. Αντίστοιχα, ο πρώτος δείκτης παρουσίασε άνοδο 0,5% τον Απρίλιο από 0,9% τον Μάρτιο, και ο δεύτερος 0,8%, από 0,6%. Άλλα στοιχεία έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα μειώθηκαν κατά 44 χιλιάδες την προηγούμενη εβδομάδα υποχωρώντας στις 434.000, ωστόσο παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί ότι «ανακάμπτει» η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στην αύξηση της τομής των καυσίμων, σύμφωνα με το υπουργείου Εμπορίου. Εξαιρουμένης της βενζίνης η αύξηση του τιμάριθμου ήταν 0,2%.

«Δεν κάνουν κάποιες περικοπές στις δαπάνες τους οι καταναλωτές, προχωρούν όμως σε περικοπή των ποσοτήτων, που είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν, θέλοντας να 'κλείσουν τρύπες' στο οικογενειακό τους εισόδημα», επισημαίνει ο βασικός αναλυτής του FTN Financial στη Νέα Υόρκη, Κρις Λόου.

Ανεξαρτήτως, οι υψηλά διαμορφούμενες τιμές στον τομέα της ενέργειας «διαμορφώνουν από μόνες τους ανοδικά, τώρα, τις τιμές αρκετών αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων», σημειώνουν παράγοντες της αμερικανικής αγοράς βασικών αγαθών.

Εφεξής, μία πλειοψηφία οικονομολόγων, που συμβουλεύθηκε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, μειώνουν το ποσοστό ρυθμού ανάπτυξης, που προβλέπουν γιά όλο το έτος γιά την αμερικανική οικονομία, διαμορφώνοντάς το στο 2,7% - από 2,9% προγενέστερα.