Προεκλογική αυλαία σημερα στη Βρετανία με τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς να δίνουν μάχη στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις. 

Αφού παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι την παραίτηση της κυβέρνησής του στη βασίλισσα και μόλις διαλυθεί το κοινοβούλιο, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, όπως εξάλλου και οι ανταγωνιστές του, θα επιβιβασθεί στο λεωφορείο της προεκλογικής εκστρατείας του.

Χιλιάδες εθελοντές έχουν κινητοποιηθεί στα διάφορα στρατόπεδα με την ελπίδα ότι θα κάνουν τη ζυγαριά να γείρει προς αυτούς που υποστηρίζουν. Όμως μια εμβληματική τηλεμαχία θα υπογραμμίσει, στις 2 Απριλίου, την εξατομίκευση του πολιτικού τοπίου. Συμμετέχουν σ' αυτή οι ηγέτες επτά σχηματισμών: των Συντηρητικών, των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκράτες, του λαϊκιστικου και ξενοφοβικού UKIP, των Πρασίνων, καθώς και των σκωτσέζων (SNP) και των ουαλών εθνικιστών.

Η κρίση του δημόσιου συστήματος υγείας (NHS), η οικονομία, η μετανάστευση και η Ευρώπη υπόσχονται να κυριαρχίσουν στη συζήτηση, η οποία διευρύνεται περισσότερο παρά ποτέ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και στην οποία οι περισσότεροι από τους αρχηγούς των κομμάτων παίζουν την πολιτική επιβίωσή τους.

"Θα πίστευε κανείς ότι βρίσκεται στο καζίνο, σχολιάζει ο Στίβεν Φίλντινγκ, καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Μία από τις σπάνιες βεβαιότητες είναι πως μετά την ψηφοφορία της 7ης Μαΐου, το αξίωμα του πρωθυπουργού είτε θα το αναλάβει για μια δεύτερη θητεία ο Ντέιβιντ Κάμερον είτε θα γίνει πρωθυπουργός ο αρχηγός της αντιπολίτευσης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ.

Τα προγνωστικά είναι εξαιρετικά αβέβαια. Το βρετανικό εκλογικό σύστημα σε ένα γύρο εισάγει σημαντικές στρεβλώσεις ανάμεσα στα ποσοστά των κομμάτων και τη μετάφρασή τους σε έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων.