Έντονη αντίθεση στην επαναφορά του ελέγχου στα εσωτερικά σύνορα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της μετανάστευσης από τη βόρειο Αφρική εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Σε δηλώσεις απόψε από τις Βρυξέλλες, όπου μετέχει στις εργασίες των Υπουργών αρμοδίων για τη μετανάστευση, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι αυστηρότερος έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα και όχι στα εσωτερικά, όπως τον προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι, όπως αντιλαμβάνεται τις ίδιες επιφυλάξεις για την ένταση των εσωτερικών ελέγχων έχει και η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες.

Πρόσθεσε πως αυτό που έχει σημασία είναι να προωθηθούν τα μέτρα που εισηγήθηκε η πρόσφατη διάσκεψη των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι σε γενικές γραμμές οι εισηγήσεις των μεσογειακών χωρών για στενότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και επίδειξη αλληλεγγύης προς τις μεσογειακές χώρες που πιέζονται από το μεταναστευτικό ρεύμα βρίσκουν ευνοϊκή αντιμετώπιση στις Βρυξέλλες.