Επιμένει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να τάσσεται κατά μίας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς σύμφωνα με τον οποίο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο να θα ήταν μήνυμα συνέχισης της επιθετικότητας της Τεχεράνης. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, τονίζεται πως η «συμφωνία που διαφαίνεται στη Λωζάνη στέλνει ένα μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο (το Ιράν) όχι μόνο δεν θα πληρώσει το τίμημα της επιθετικότητάς του, αλλά αντίθετα θα επιβραβευθεί». Ταυτόχρονα διατυπώνονται επικρίσεις ενάντια στις μεγάλες δυνάμεις που σύμφωνα με τον Νετανιάχου «κλείνουν τα μάτια» στην υποστήριξη που προσφέρει το Ιράν στους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

«Οι μετριοπαθείς και υπεύθυνες χώρες της περιοχής, κυρίως το Ισραήλ και πολλές άλλες χώρες, θα είναι οι πρώτες που θα υποστούν τις επιπτώσεις αυτής της συμφωνίας», συνέχισε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε: 

«Είναι αδύνατο να κατανοήσουμε πώς, τη στιγμή που οι δυνάμεις που υποστηρίζει το Ιράν κατακτούν ολοένα και περισσότερα εδάφη στην Υεμένη, (σ.σ. οι μεγάλες δυνάμεις) κλείνουν τα μάτια στη Λωζάννη μπροστά σε αυτή την επιθετικότητα. Σε ό,τι μας αφορά, δεν θα κλείσουμε τα μάτια και θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε κατά οποιασδήποτε απειλής».

Σημειώνεται πως σήμερα εντοπίστηκαν εμπόδια κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιούνται στην Ελβετία.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν μπλοκάρει σε τρία σημαντικά ζητήματα, τα οποία είναι: Η διάρκεια της συμφωνίας, η άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ και η δημιουργία ενός μηχανισμού εγγύησης που θα επιτρέπει να επιβεβαιώνεται ότι γίνονται σεβαστές οι δεσμεύσεις, δήλωσε σήμερα ένας Δυτικός διπλωμάτης.