Συνολικά 8,4 δισ. ευρώ – ένα ποσό ρεκόρ- θέλει συγκεντρώσει ο ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία.

Όπως προειδοποίησε ο  ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Αμπντουλά αλ Μάτουκ εάν δεν συγκεντρωθεί το εν λόγο ποσό, «θα υπάρξει μία επικίνδυνη και τρομακτική ανθρωπιστική καταστροφή». 

Μάλιστα το ζήτημα αυτό θα είναι στο επίκεντρο της διάσκεψης των δωρητριών χωρών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Κουβέιτ.

Ο Μπαν Κι Μουν είχε δηλώσει το Σάββατο ότι «ντρέπεται» μπροστά στην «αποτυχία» της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει την κρίση αυτή που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 215.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 76.000 το 2014, την πιο αιματηρή χρονιά ως τώρα.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι κινδυνεύουν να αναγκαστούν να μειώσουν, ή ακόμη και να διακόψουν, τη βοήθεια που παρέχουν σε 7,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους και 3,9 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, αν δεν συγκεντρωθούν τα ποσά που ζητούν.

Το 2013 και το 2014 κατά τις δύο πρώτες διασκέψεις για τη Συρία είχαν συγκεντρωθεί δεσμεύσεις για δωρεές 1,5 δισ. δολαρίων και 2,4 δισ. δολαρίων αντίστοιχα, όμως πολλές από αυτές δεν τηρήθηκαν, κατήγγειλε ο ΟΗΕ.

Φέτος, η έκκληση είναι σαφώς μεγαλύτερη διότι πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες που εκτιμώνται στα 5,5 δισ. δολάρια για τους πρόσφυγες και 2,9 δισ. δολάρια για τους εκτοπισμένους, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που πραγματοποίησαν ένα συνέδριο σήμερα στο Κουβέιτ συγκέντρωσαν 480 εκατομμύρια δολάρια σε δεσμεύσεις δωρητών. Η ισλαμιστική, τουρκική οργάνωση IHH συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσό, φτάνοντας τα 100 εκατ. δολάρια.

Οι πλούσιες χώρες που αναμένονται σήμερα έχουν «μια ευκαιρία να αντιστρέψουν την κατάσταση, όμως πρέπει να πάνε πιο μακριά απ’ ό,τι πέρυσι. Αν αποτύχουν, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια αμάχους», προειδοποίησε η ΜΚΟ Oxfam.

Παράλληλα η ΜΚΟ επέκρινε τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών, μόλις το 10% των οποίων δεσμεύθηκαν να δωρίσουν ποσά «ανάλογα» με το μέγεθος της οικονομίας τους.