Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας κατά θέσεων των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, την ώρα που ο στρατιωτικός συνασπισμός διευρύνεται με την επίσημη προσχώρηση σε αυτόν το Πακιστάν.

Όπως ανακοίνωσε το Ισλαμαμπάντ, θα σταλούν στρατιώτες που θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις.

«Έχουμε ήδη εκφράσει την πλήρη υποστήριξή μας στη Σαουδική Αραβία στην επιχείρησή της κατά των ανταρτών και θα λάβουμε μέρος στον συνασπισμό», ανέφερε Πακιστανός αξιωματούχος.

Το Πακιστάν είναι περιφερειακός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, βασικής σουνιτικής μουσουλμανικής δύναμης στον Αραβοπερσικό Κόλπο.

Την ίδια ώρα, ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν φέρεται να εξετάζει τη σύγκλιση συνόδου με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων της Υεμένης ώστε να υπάρξει συζήτηση για πολιτική λύση στη στρατιωτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να γίνει «κάτω από την ομπρέλα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στο πλαίσιο της διατήρησης της νομιμότητας και της απόρριψης (των προσπαθειών) εναντίον της», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σαλμάν που μετέδωσε το πρακτορείο.

Ανάμεσα στους όρους οι οποίοι τίθενται για τις συνομιλίες είναι όσοι συμμετέχουν να επιστρέψουν τον οπλισμό που έχει κλαπεί από το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας και να μην απειλούν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών, κατά την ίδια πηγή.

Συνεχίζονται οι μάχες

Επί του πεδίου, μάχες μαίνονταν σήμερα στα περίχωρα της πόλης Άντεν μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και των δημάμεων πιστών στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Πυρά πυροβόλων και ρουκέτες έπληξαν περιοχές κοντά στην είσοδο της πόλης, ανέφεραν οι μαχητές που τάσσονται υπέρ του προέδρου Χάντι, καθώς οι Χούτι συνέχισαν την προέλασή τους από τα ανατολικά κατά μήκος ενός παραλιακού δρόμου.

Βόρεια του Άντεν, κάτοικοι της πόλης Νταλεά είπαν ότι μαχητές των Χούτι, με την υποστήριξη μονάδων του στρατού που είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, βομβάρδισαν με πυροβολικό και με τα κανόνια αρμάτων μάχης τους αντιπάλους τους. Επίσης στην ίδια περιοχή πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε σφοδρές οδομαχίες, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της πόλης αναφέρουν πως πολεμικά πλοία άνοιξαν πυρ με τα πυροβόλα τους κατά φάλαγγας των ανταρτών.

Οι κάτοικοι της περιοχής είπαν πως πιστεύουν ότι τα πολεμικά τα οποία άνοιξαν πυρ ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό της Αιγύπτου. Αιγυπτιακά πολεμικά είχαν πλεύσει την περασμένη εβδομάδα διαμέσου της Διώρυγας του Σουέζ προς τον Κόλπο του Άντεν.