Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξέφρασε τη Δευτέρα την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του επιτρόπου αρμόδιου για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου να πείσει τις αρχές του Μεξικό να αποσύρουν τα σχέδιά τους για χρέωση των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών εάν δεν δώσουν στη χώρα τα μητρώα με τα ονόματα επιβατών.

Από την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Απριλίου, οι μεξικανικές αρχές προτίθενται να αρχίσουν να χρεώνουν 27,272 ευρώ ανά πτήση τις ευρωπαϊκές αερογραμμές που απογειώνονται ή προσγειώνονται στα αεροδρόμια της χώρας.

Την περασμένη Παρασκευή, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ζήτησε από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντολή ώστε να διαπραγματευτεί προς την κατεύθυνση να αποφευχθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις από την οικονομική επιβάρυνση που προτίθεται να επιβάλει το Μεξικό.

«Αυτή η απόφαση όχι μόνο θέτει τις αεροπορικές μας εταιρείες σε μία επισφαλή θέση, αλλά θέτει εκατοντάδες θέσεις εργασίας εν αμφιβόλω. Η απόφαση θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών αερογραμμών και θα αδυνατίσει την προστασία των δεδομένων των πολιτών. (...) Η ευρωομάδα του ΕΛΚ προτίθεται να ζητήσει να συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινβοουλίου» ανέφερε σε δήλωσή της η ευρωβουλετής Μόνικα Χόλγμαγερ.