Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών αναφέρεται το αμερικανικό κέντρο μελετών Stratfor, το οποίο εκτιμά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον πρωθυπουργό βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας. 

Στην ανάλυσή του, το Stratfor κάνει αναφορά στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση και τονίζει πως «με τις προτάσεις της, η Αθήνα ελπίζει να ξεμπλοκάρει μέρος έστω της τελευταίας δόσης του πακέτου διάσωσης, ύψους 7,2 δισ. ευρώ».

Το Stratfor κάνει αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, χαρακτηρίζοντας τα κρίσιμα. Πρόκειται για «τη μειωμένη ρευστότητα, την ωρίμανση ενός σημαντικού μέρους του χρέους και έναν ευάλωτο τραπεζικό τομέα». 

«Οι εκτιμήσεις ποικίλουν αλλά πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι χωρίς εξωτερική βοήθεια, η Ελλάδα θα βρεθεί χωρίς χρήματα εντός του Απριλίου» σημειώνει το ινστιτούτο και σημειώνει πως «η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει 458 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και 2,4 δις ευρώ έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, μεταξύ 14 και 17 Απριλίου, συν τις δαπάνες για τη λειτουργία του κράτους».

Σε γεωοπολιτικό επίπεδο, το ινστιτούτο σημειώνει πως «το Βερολίνο επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα ενσωματωμένη στη Δύση» και γίνεται αναφορά στη αναθέρμανση των σχέσεων με τη Μόσχα:

Η Αθήνα έχει προβεί σε διάφορες κινήσεις για να δείξει την ισχύ των δεσμών της με την Ρωσία, ενώ ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με το πρόεδρο Πούτιν τον Απρίλιο. Το Βερολίνο φοβάται ότι η Αθήνα θα μπορούσε να παρέμβει στην πολιτική της σχετικά με την Ρωσία, θέτοντας πχ βέτο στις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Φοβάται επίσης, όπως και οι ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί εταίρος που εξυπηρετεί τα ενεργειακά και αμυντικά συμφέροντα της Ρωσίας. Κατά συνέπεια, η Γερμανία θα προσπαθήσει πιθανώς να διευκολύνει την Ελλάδα. Αυτό ωστόσο δεν θα είναι εύκολο, καθώς αρκετά συντηρητικά μέλη του Γερμανικού Κοινοβουλίου αντιτίθενται στο δανεισμό της Αθήνας. Το πιθανότερο είναι ότι το Eurogroup θα αποφασίσει την κατάτμηση της τελευταίας δόσης του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας σε μικρότερες δόσεις, που θα συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις. Οι Γερμανοί βουλευτές θα διαμαρτυρηθούν, αλλά στο τέλος θα εγκρίνουν την απόφαση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Stratfor, το σημαντικότερο πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι εξωτερικό, αλλά εσωτερικό και έγκειται στον κίνδυνο να μην εγκριθούν τα όποια μέτρα συμφωνηθούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό

«Η Ελλάδα κυβερνάται από μια συμμαχία που περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ και το εθνικιστικό κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε προεκλογικά να θέσει τέλος σε νέα μέτρα λιτότητας και να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος της Ελλάδας. Η Αθήνα υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει ορισμένες από τις προεκλογικές της υποσχέσεις, κατά τις αρχικές διαπραγματεύσεις με το Eurogroup, προκαλώντας την αντίδραση των πιο ριζοσπαστικών μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει πιθανώς συμφωνία με το Eurogroup, αλλά ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του θα δυσκολευθούν να την περάσουν στους βουλευτές τους. Οι αντιδράσεις από το εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας ώθησαν την Αθήνα στη διεκδίκηση εύθραυστων συμβιβασμών. Οι πιο αριστεροί, παραδείγματος χάριν, αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στην Αθήνα για την πώληση κρατικών εταιρειών ώστε να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Οι αντιθετικές αυτές διεκδικήσεις ώθησαν την ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διακόψει τις ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κατά τα μελλοντικά εγχειρήματα θα αναζητηθούν "στρατηγικοί εταίροι" μεταξύ του ελληνικού κράτους και ξένων επενδυτών, αντί της πλήρους ιδιωτικοποίησης».

Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε για να επαναδιαπραγματευθεί το ελληνικό χρέος, να θέσει τέλος στη λιτότητα και να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Σε αυτό το σημείο, οι εσωτερικές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στην αναζήτηση της έγκρισης του λαού πριν λάβει απόφαση για το μέλλον της χώρας. Η πιο σημαντική απειλή για την Αθήνα θα έρθει από το εσωτερικό της, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ή ακόμη σε ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».