Κατηγορίες κατά της Άγκυρας διατύπωσαν σύριοι αξιωματούχοι για βοήθεια προς τους ισλαμιστές αντάρτες κατά την προσπάθειά τους να καταλάβουν την πόλη Ιντλίμπ.

Η πόλη κατελήφθη μέσα στο Σαββατοκύριακο από το παρακλάδι της αλ Κάιντα, το Μέτωπο αλ Νούσρα.

Είναι η δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία που το καθεστώς χάνει τον έλεγχο επαρχιακής πρωτεύουσας. Η πρώτη πόλη, πριν την Ιντλίμπ, ήταν η Ράκα την οποία οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν ανακηρύξει σε «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου τους.

Στρατιωτική πηγή των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας κατηγόρησε την Τουρκία και την Ιορδανία ότι στήριξαν στήριξαν τους αντάρτες στην επιχείρηση κατάληψης της Ιντλίμπ, υποστηρίζοντας ότι «καθοδηγούσαν και σχεδίαζαν τις επιχειρήσεις». Οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν προηγμένο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό τον οποίο προμηθεύτηκαν μέσω της Τουρκίας, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Η συριακή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει την πτώση της Ιντλίμπ. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ Ουάταν, που εκδίδεται στη Δαμασκό, έγραψε πάντως ότι το Μέτωπο Αλ Νούσρα και οι σύμμαχοί του ύψωσαν τη σημαία της Αλ Κάιντα σε κυβερνητικά κτίρια της πόλης.