Νέο πρόσωπο, λαιμό, στόμα, γλώσσα και φάρυγγα απέκτησε ένας άνδρας, που έπασχε από βαριάς μορφής δυσμορφία, σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη μεταμόσχευση που διήρκησε 27 ώρες. 

Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο Βαλ ντ' Εβρόν της Βαρκελώνης, στη μεταμόσχευση συμμετείχαν 45 χειρουργοί και νοσηλευτές.

Ο ασθενής, ηλικίας 45 ετών, υπέφερε «εδώ και 20 χρόνια από σοβαρή αρτηριοφλεβική δυσπλασία, μια ασθένεια που του είχε προκαλέσει σταδιακή δυσμορφία των ιστών του προσώπου» ανέφερε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην ανακοίνωσή του. 

Αντιμετώπιζε προβλήματα όρασης, δυσκολευόταν να μιλήσει αλλά διέτρεχε επίσης και κίνδυνο αιμορραγιών που θα έθεταν τη ζωή του σε κίνδυνο.

Στην περίπλοκη χειρουργική επέμβαση, που έγινε τον Φεβρουάριο και διήρκησε 27 ώρες, συμμετείχαν 45 γιατροί και νοσηλευτές.

Στον ασθενή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, έγινε μεταμόσχευση "των δύο τρίτων του κάτω μέρους του προσώπου, του λαιμού, του στόματος, της γλώσσας και του φάρυγγα". Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισαν οι χειρουργοί προερχόταν από την ίδια την ασθένειά του που "εμφανίζεται σαν καλοήθης όγκος", εξήγησε ο Χοάν Περέ Μπαρέτ, ο επικεφαλής της μονάδας πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο, ο ασθενής είχε επισκεφθεί πολλούς γιατρούς σε διεθνώς γνωστά νοσοκομεία (Κλινική Μάγιο, Χάρβαρντ κλπ) και όλοι έκριναν ότι η κατάστασή του ήταν μη χειρουργήσιμη.