Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Υπό το φόβο του ξεσπάσματος λαϊκών εξεγέρσεων, οι έλεγχοι και η λογοκρισία στο Διαδίκτυο έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλά αφρικανικά κράτη, όπως η Αιθιοπία, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ουγκάντα, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που έπαιξαν οι ιστοσελίδες δικτύωσης στην ανατροπή των καθεστώτων σε Τυνησία και Αίγυπτο, γράφει η συγγραφέας και μπλόγκερ, Jillian York στο Al Jazeera. Παρά το γεγονός ότι κατακρίθηκε πολύ έντονα η διακοπή της λειτουργίας του Ίντερνετ στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, η σύλληψη μπλόγκερ στο Μαρόκο και οι μέθοδοι παρακολούθησης στην Τυνησία, μικρή σημασία δόθηκε στη διαδικτυακή λογοκρισία στο υπόλοιπο της Μαύρης Ηπείρου, η οποία έχει κάνει εσχάτως, αισθητή την εμφάνισή της.

Στην Αιθιοπία, αναφέρει, η απαγόρευση πρόσβασης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες αποτελεί συνηθισμένη πρακτική. Παρά το ότι η διαδικτυακή διείσδυση φτάνει μόλις το 0,5%, η κυβέρνηση μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης, ή σχετικές με ανθρώπινα δικαιώματα. Η διαχείριση του Διαδικτύου βρίσκεται ολοκληρωτικά στα χέρια του κράτους. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στην Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου σε εκδήλωση της UNESCO με τίτλο "Τα Νέα Μέσα και το Διαδίκτυο", το καθεστώς αντικατέστησε ανεξάρτητους δημοσιογράφους με φιλοκυβερνητικούς.

Στην Ουγκάντα, εφαρμόστηκε μία άλλη τακτική, η απαγόρευση πρόσβασης σε ιστοτόπους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο συνέπιπτε με το ξέσπασμα των εξεγέρσεων σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική. Στις 14 Απριλίου η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών της χώρας έκοψε την πρόσβαση τις σελίδες δικτύωσης του Facebook και του Twitter την ώρα που πραγματοποιούνταν αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις.

Οι ιστοσελίδες είναι αυτή τη στιγμή προσβάσιμες, αλλά η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να διαφυλάξει "τις κοινωνικές αξίες και την εθνική ταυτότητα από τη Δύση", κοινώς να τις μπλοκάρει.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι αν και το μεγαλύτερο κομμάτι της αφρικανικής ηπείρου δεν υπόκειται σε διαδικτυακή εποπτεία, όσο αυξάνεται η πρόσβαση αυξάνεται και ο έλεγχος. Πολλοί μπλόγκερς έχουν συλληφθεί στην Αίγυπτο, ενώ ακόμα και στο Μπουρούντι, που δεν έχει "αμαρτωλό" παρελθόν με αυταρχικές πρακτικές συνέλαβε συντάκτη ειδησεογραφικού ιστοτόπου, με τον εισαγγελέα να του απαγγείλλει κατηγορίες που φτάνουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη.

Οι πρακτικές διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Σε κάποιες τα καθεστώτα απλά μπλοκάρουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστοτόπους, ενώ σε άλλες αναζητούν διαδηλωτές και αντιφρονούντες μέσω των ιστοσελίδων δικτύωσης, όπως έγινε στο Σουδάν.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, η Αφρική βρίσκεται πίσω αναφορικά με την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, με μόλις το 5,6% του παγκόσμιου πληθυσμού χρηστών να της αντιστοιχεί. Παρ' όλα αυτά, πρόσφατες πρωτοβουλίες, όπως της Google, υπόσχονται ότι θα βοηθήσουν την εξάπλωση.

Η συντάκτρια συμπεραίνει ότι όσο εξαπλώνεται το Διαδίκτυο στις χώρες της αφρικανικής ηπείρου, αναπόφευκτα θα υπάρχει ένα κόστος που ήδη έχουν πληρώσει άλλες χώρες του κόσμου: Αυτό της διαδικτυακής ελευθερίας.