Τη διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων για τη συγκράτηση της προέλασης των σιιτών ανταρτών Χούτι ζήτησε σήμερα από τη Σαουδική Αραβία η ανατραπείσα κυβέρνηση της Υεμένης, δια του υπουργού Εξωτερικών της Ριγιάντ Γιασίν. 

Η Σαουδική Αραβία συγκρότησε μία συμμαχία που αποτελείται σχεδόν από το σύνολο των σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών στο τόξο το οποίο αρχίζει από το Μαρόκο και φθάνει έως το Πακιστάν, ενώ έχει τη στήριξη της Τουρκίας, αλλά και ΗΠΑ. Την περασμένη Πέμπτη αεροσκάφη άρχισαν αεροπορικές επιδομές κατά θέσεων των ανταρτών Χούτι, ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν και βομβαρδισμοί από θαλάσσης στην πόλη Άντεν. 

Τους Χούτι στηρίζουν άμεσα το Ιράν και η λιβανική σιιτική Χεζμπολάχ, καθώς και οι κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ.

Επί του πεδίου, πυρά πυροβολικού εναντίον της συνοικίας Χορ Μάκσαρ του Άντεν, προκάλεσαν στη διάρκεια της νύχτας το θάνατο 26 ανθρώπων, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, ενώ νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας είχε κάνει γνωστό πως οβίδες έπληξαν σήμερα ένα κτίριο κατοικιών στην πόλη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα πολιτοφύλακες πιστοί στον πρόεδρο Αμπντ-Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί αν πρόκειται για την ίδια επίθεση.

Μαχητές Χούτι και συμμαχικές τους στρατιωτικές μονάδες προωθούνται προς την πόλη, απωθώντας τις δυνάμεις του Χάντι παρά τις αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιούνται εδώ και έξι ημέρες από δυνάμεις υπό τη Σαουδική Αραβία με στόχο να σταματήσουν την προώθηση αυτής της πολιτοφυλακής που είναι σύμμαχος του Ιράν.

Εξάλλου, εκρήξεις και σφοδρά πυρά ακούστηκαν στις περιοχές Σίντα και αλ Χισάμα, περιοχές της επαρχίας Σαάντα, όπως επίσης και κοντά στην πόλη Χάραντ, στη γειτονική επαρχία Χάτζα.

Σαουδαραβικά ελικόπτερα έκαναν πτήσεις στην περιοχή, προσέθεσαν κάτοικοι, οι οποίοι χαρακτήρισαν τις μάχες εκεί τις χειρότερες τις έξι ημέρες που διαρκούν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούτι σε όλη την επικράτεια της Υεμένης, με σκοπό να εξασθενήσουν την σιιτική ένοπλη οργάνωση.