Η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε χθες δύο άνδρες την ώρα που προσπαθούσαν να προμηθευτούν όπλα από αστυνομικό, που παρουσιάσθηκε ως προμηθευτής, για να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον συναγωγής, ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης. Οι δύο άνδρες, ο Αχμεντ Φερχάνι, 26 ετών, και ο Μοχάμεντ Μαμντούχ, 20 ετών, βορειοαφρικανικής καταγωγής, σχεδίαζαν επίσης επίθεση στο Empire State Building, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Ρέιμοντ Κέλι, δήλωσε ότι από τους δύο συλληφθέντες, ο ένας ήταν αμερικανός πολίτης και ο άλλος είχε νόμιμη άδεια παραμονής στις ΗΠΑ.

Οι δύο κατηγορούμενοι αγόρασαν δύο ημιαυτόματα πιστόλια Browning, ένα Smith and Wesson, σφαίρες και μία χειροβομβίδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης παγίδευσής τους την Τετάρτη και συνελήφθησαν αμέσως.

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μανχάταν, η έρευνα κατά των δύο ανδρών διήρκεσε επτά μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων σχεδίαζαν επιθέσεις κατά της εβραϊκής κοινότητας του Μανχάταν.

Συγκεκριμένα, σχεδίαζαν να παραστήσουν τους πιστούς εβραίους, να παραστούν σε λειτουργία και, προσποιούμενοι ότι προσεύχονται, να αφήσουν τις βόμβες, ανάφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

"Ο Φερχάνι ήθελε να προμηθευτεί μία χειροβομβίδα για να την ρίξει σε συναγωγή, να αγοράσει όπλο με σιγαστήρα και πολλά άλλα όπλα για να αντιδράσουν σε περίπτωση εντοπισμού τους. Έλεγε επίσης ότι ήθελε να μάθει να κατασκευάζει βόμβες για τις τοποθετήσει σε συναγωγή", σύμφωνα με την εισαγγελία.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας περιέγραψαν τους δύο συλληφθέντες ως εξτρεμιστές ισλαμιστές που ενεργούν μόνοι, ως "μοναχικοί λύκοι", που δρουν χωρίς να διατηρούν σχέσεις με κάποια οργάνωση, όπως η Αλ Κάιντα. "Όλα αυτά τα έκαναν για τον τζιχάντ", δήλωσε ο αρμόδιος για την υπόθεση εισαγγελέας Σάιρους Βανς.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι οι δύο συλληφθέντες είπαν ότι "βαρέθηκαν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μουσουλμάνοι σ όλον τον κόσμο. Μας φέρονται σαν να είμαστε σκυλιά".

Οι δύο άνδρες προσήχθησαν ενώπιον δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης, και όχι ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου , πράγμα ασυνήθιστο. Κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση και εγκλήματα μίσους, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Βανς, τα οποία επισύρουν ποινές μέχρι ισόβιας κάθειρξης.