current views are: 1

1 Απριλίου 2015
Δημοσίευση22:01

Σάλος στην Τουρκία από το πρωτοφανές μπλακάουτ

Από 700 εκατ. έως και ένα δισ. δολάρια υπολογίζονται οι ζημιές από το προχτεσινό μπλακάουτ που χτύπησε την Τουρκία. 

Δημοσίευση 22:01’
αρθρο-newpost

Από 700 εκατ. έως και ένα δισ. δολάρια υπολογίζονται οι ζημιές από το προχτεσινό μπλακάουτ που χτύπησε την Τουρκία. 

Από 700 εκατ. έως και ένα δισ. δολάρια υπολογίζονται οι ζημιές από το προχτεσινό μπλακάουτ που χτύπησε την Τουρκία

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε όλη τη χώρα μέσα σε 10 λεπτά της ώρας. Η μοναδική περιοχή που δεν υπέστη διακοπή ρεύματος ήταν η επαρχία Βαν, η οποία τροφοδοτείται από το Ιράν.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο προκλήθηκε σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, παρέλυσε τις δημόσιες συγκοινωνίες, το μετρό και το τραμ, όπως και τη δραστηριότητα της βιομηχανίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι ερευνώνται όλες οι πιθανές αιτίες της διακοπής της ηλεκτροδότησης, περιλαμβανομένης και μιας ενδεχόμενης τρομοκρατικής ενέργειας.

Πιθανά και απίθανα σενάρια δημοσιεύει ο Τύπος: η «κυβερνοτρομοκρατία» είναι ένα από τα ενδεχόμενα που επικαλέστηκαν αρκετά ΜΜΕ. Τον περασμένο Νοέμβριο, η ομάδα χάκερ RedHack είχε εισβάλει στα συστήματα της εταιρείας διανομής ενέργειας, TEIAS και ανήρτησε στον ιστότοπό της ένα μήνυμα που ανέφερε χαρακτηριστικά: «ακολουθούμε τις εντολές του Μπερκίν Ελβάν».

Επίσης ως πιθανή αιτία της διακοπής προβάλλεται από την εταιρεία διανομής ενέργειας TEIAS το ότι οι νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας είναι σχεδιασμένοι να κλείνουν αυτόματα σε περίπτωση προβλήματος. Ειδικοί εκτιμούν ότι η κακή λειτουργία των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας στο Χατάι και στα παράλια ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που προκάλεσε το μπλακάουτ του συστήματος.

Τη χαμηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θεωρεί το Επιμελητήριο Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων μια από τις αιτίες του προβλήματος.


σχετικα αρθρα