Προβληματισμός επικρατεί από όλες τις πλευρές σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν έχουν επιτυχή κατάληξη εάν υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά των μεγάλων δυνάμεων

«Η πρόοδος και η επιτυχία των συνομιλιών εξαρτάται από την πολιτική βούληση της άλλης πλευράς... και αυτό είναι ένα θέμα που πάντα δημιουργεί προβλήματα» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν στη Λωζάννη, όπου συνεχίζονται – για όγδοη ημέρα – οι συνομιλίες.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις συζητήσεις «παραγωγικές», ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Έχουμε την αίσθηση ότι οι συζητήσεις εξακολουθούν να είναι παραγωγικές (...) και εξακολουθούμε να σημειώνουμε προόδους», δήλωσε ο Τζος Έρνεστ.

Ο Έρνεστ σημείωσε πάντως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά μεταξύ των θέσεων του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ενδεχόμενη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν ήταν σαφής, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν «να τερματίσουν απότομα ή αυθαίρετα» τις συζητήσεις, εφόσον σημειώνονται πρόοδοι.

«Όμως αν έχουμε την αίσθηση ότι οι συζητήσεις δεν προχωρούν πλέον, τότε ναι, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο Έρνεστ.

Εξάλλου έκρινε ότι «έχει έρθει η ώρα το Ιράν να πάρει κάποιες αποφάσεις».

Πιο απαισιόδοξος, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Όπως επεσήμανε, είναι πιθανό οι συζητήσει να καταρρεύσουν, όμως πρόσθεσε ότι νέες προτάσεις θα συζητηθούν.

«Σήμερα το βράδυ θα υπάρξουν νέες προτάσεις, νέες συστάσεις. Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα είναι επαρκείς ώστε να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ στους δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.