Την επαναφορά των ελέγχων ταυτότητας σε όλες τις πτήσεις εντός της ΕΕ και της ζώνης του Σένγκεν εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, ύστερα από την αεροπορική τραγωδία της Germanwings.

Όπως δήλωσε στη Bild ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις, ελέγχθηκαν τα ονόματα των μελών του πληρώματος και των επιβατών καθώς οι αρχές «έπρεπε να μάθουν εάν επρόκειτο για τρομοκρατικό χτύπημα. Έπρεπε όμως να διαπιστώσουμε ότι καταρχήν δεν ήταν καν σαφές ποιος ήταν μέσα στο αεροπλάνο».

Να σημειωθεί ότι μετά την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων στη βάση της Συνθήκης του Σένγκεν, δεν γίνεται πλέον συστηματικός έλεγχος των αστυνομικών ταυτοτήτων των επιβατών.

«Όταν ένας επιβάτης δίνει το εισιτήριό του σε κάποιον άλλο, τότε καταγράφεται μόνον το όνομα του πρώτoυ επιβάτη», λέει ο υπουργός και προσθέτει: 

Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα ασφαλείας και θα πρέπει να σκεφτούμε εάν αυτό μπορεί να παραμείνει και στο μέλλον ως έχει.

Μια πτήση, σύμφωνα με τον Τόμας ντε Μεζιέρ, δεν μπορεί να συγκριθεί με μια διαδρομή με λεωφορείο ή τρένο όπου τα εισιτήρια εκδίδονται ανώνυμα. «Κατά την άποψή μου θα πρέπει να γνωρίζουμε για λόγους ασφαλείας ποιος είναι πραγματικά μέσα σε ένα αεροπλάνο».