Με καθόλου καλό μάτι δεν βλέπουν οι ψηφοφόροι της Λέγκας του Βορρά τη συμφωνία του κόμματός τους για συνεργασία με το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενόψει των περιφερειακών εκλογών του ερχόμενου Μαίου.

Ο Μπερλουσκόνι και ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι αποφάσισαν χθες βράδυ να συνεργασθούν σε δυο περιφέρειες της χώρας υποστηρίζοντας κοινό υποψήφιο. Στην Λιγουρία -με πρωτεύουσα την Γένοβα- θα υποστηριχθεί ο Τζοβάνι Τότι, εκπρόσωπος του Φόρτσα Ιτάλια, ενώ στην περιφέρεια Βένετο -με πρωτεύουσα την Βενετία- το κόμμα του «πρώην Καβαλιέρε» θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να συμβάλουν στην επανεκλογή του νυν περιφερειάρχη της Λέγκας Λούκα Τζάια.

Όπως αναφέρει όμως ο ιταλικός Τύπος, πολλά μέλη και υποστηρικτές της Λέγκας εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στην συμφωνία: μέσω διαδικτύου, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, υπογραμμίζεται ότι «πρόκειται για θανατηφόρο εναγκαλισμό του Μπερλουσκόνι» και πως με τον τρόπο αυτό αλλοιώνεται το πολιτικό μήνυμα της Λέγκα.

Παράλληλα, αρκετά στελέχη του Φόρτσα Ιτάλια αποφάσισαν να λάβουν σαφείς αποστάσεις από τη συμφωνία αυτή, θεωρώντας ότι το κόμμα του Σαλβίνι εκφράζει εξτρεμιστικές θέσεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με το πολιτικό προφίλ μιας σύγχρονης πολιτικής δύναμης της κεντροδεξιάς.

Χθες, εγκατέλειψε το κόμμα ο πρώην στενός συνεργάτης του Μπερλουσκόνι και πρώην υπουργός Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι.

Οι Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι έχουν δηλώσει ότι η συνεργασία τους θα περιοριστεί μόνο στην Λιγουρία και στο Βένετο. Σύμφωνα, όμως, με πολλούς σχολιαστές, πρόκειται να επισημοποιηθεί σύντομα και η επιλογή κοινού υποψηφίου στην περιφέρεια Ούμπρια της κεντρικής Ιταλίας.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν προκηρυχθεί στην Ιταλία για τις 31 Μαΐου, με στόχο την ανανέωση 1.089 δημοτικών συμβουλίων και 7 περιφερειακών συμβουλίων σε σύνολο 20.