Πολύ κοντά στην κατάληψη της πόλης Άντεν – τελευταίο προπύργιο του ανατραπέντος προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι - βρίσκονται οι σιίτες αντάρτες Χούτι.

Μονάδες παραστρατιωτικών και στρατιωτικές μονάδες πιστές στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ που στηρίζουν τους σιίτες κατέλαβαν κεντρική συνοικία του Άντεν. Κάτοικοι της περιοχές είπαν πως μαχητές Χούτι και σύμμαχοί τους ήλεγχαν σήμερα το μεσημέρι τη συνοικία, αναπτύσσοντας άρματα μάχης και περιπόλους στους άδειους δρόμους της, μετά τις σφοδρές μάχες που σημειώθηκαν το πρωί.

Είναι η πρώτη φορά που οι μάχες έφθασαν τόσο βαθιά στο κέντρο του Άντεν, ενώ λίγες ώρες αργότερα κατέλαβαν και το προεδρικό παλάτι της πόλης (το Άντεν ήταν κάποτε πρωτεύουσα του κράτους της Νότιας Υεμένης). 

«Δεκάδες παραστρατιωτικοί Χούτι και σύμμαχοί τους, που έφθασαν με άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μπήκαν στο προεδρικό παλάτι Αλ Μαάσικ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός των δυνάμεων πιστών στον ανατραπέντα πρόεδρο, που διευκρίνισε πως είδε την έλευση των ανταρτών στο κτιριακό συγκρότημα.

«Οι άνθρωποι φοβούνται, είναι τρομοκρατημένοι από το βομβαρδισμό», είπε τηλεφωνικά στο Reuters ένας κάτοiκος. «Δεν υπάρχει κανείς στους δρόμους, είναι σαν να έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας».

Κάτοικοι είπαν πως οι μαχητές Χούτι δεν έχουν ακόμη προωθηθεί από την Κράτερ στις υπόλοιπες δύο κεντρικές συνοικίες του Άντεν, στις οποίες περιλαμβάνεται ο στρατιωτικός λιμένας.

Την ίδια ώρα, δεκάδες στρατιώτες αποβιβάσθηκαν στην πόλη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και λιμενικούς αξιωματούχους.

Δεν κατέστη αμέσως δυνατό να διαπιστωθεί η εθνικότητα των στρατευμάτων, όμως εικάζεται πως προέρχονται από τη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία που προσπαθεί να σταματήσει την προέλαση των ανταρτών και υποστηρίζει πως ελέγχει τα ύδατα γύρω από την πόλη. 

Ωστόσο, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπήρξε απόβαση ξένων χερσαίων δυνάμεων.

Ένας αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος διευκρίνισε ότι ένοπλοι φρουροί μετέβησαν στη συγκεκριμένη περιοχή για να εξετάσουν την κατάσταση μετά τις πληροφορίες για πυρά εκεί.