Σε πλαίσιο συμφωνίας κατέληξαν Ιράν και Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως ανακοίνωσαν απόψε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αλλά και η ιρανική ηγεσία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, επιτεύχθηκε μια συμφωνία για το πλαίσιο μιας τελικής συμφωνίας μέχρι την 30η Ιουνίου.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα βασικά σημεία που θα πρέπει να περιλαμβάνονται σ' αυτήν, πρόσθεσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί τόνισε ότι έχουν βρεθεί οι λύσεις για τις «παραμέτρους-κλειδιά» του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι η σύνταξη του κειμένου της τελικής συμφωνίας θα ξεκινήσει άμεσα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί «μέχρι την 30η Ιουνίου».

Μια δυτική διπλωματική πηγή σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει το Ιράν θα καταστραφεί ή θα εξαχθεί από τη χώρα. Επιπροσθέτως, το Ιράν δέχτηκε να γίνονται επιθεωρήσεις για δέκα χρόνια —το διάστημα ισχύος της συμφωνίας— και, όπως ανέφεραν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, θα διατηρήσει σε λειτουργία τις 6.000 από τις 19.000 μηχανές φυγοκέντρησης που διαθέτει.

«Βρήκαμε τις λύσεις, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα τη σύνταξη του προσχεδίου», επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Ως «καλή είδηση» χαιρέτισε την ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κέρι: Σταθερή βάση για συμφωνία

Οι ΗΠΑ τοποθετούμενες επί του ζητήματος ανέφεραν πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία λόγω του πυρηνικού της προγράμματος θα αρθούν σταδιακά, εάν και εφόσον η Τεχεράνη τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, με επαληθεύσιμο τρόπο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, επεσήμανε πως πρόκειται για μία σταθερή βάση που στο μέλλον θα στηριχθεί μια συμφωνία.

«Η πολιτική κατανόηση σε συνδυασμό με την λεπτομέρειες στις οποίες έχουμε καταλήξει αποτελούν ένα σταθερό θεμέλιο για την επίτευξη μια καλής συμφωνίας την οποία επιζητούμε» είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Έχουμε ακόμα (να επιλύσουμε) πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, (υπάρχουν και) άλλα θέματα που πρέπει να επιλυθούν» τόνισε ο ίδιος περιλαμβανομένου του ενδεχομένου άρσης του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ, ο εκσυγχρονισμός του αντιδραστήρα του Αράκ και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό.

Το Ιράν αποδέχθηκε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το πυρηνικό του πρόγραμμα προκειμένου να μην έχει τη δυνατότητα κατασκευής μιας ατομικής βόμβας, ανέφερε ο Κέρι.

Αντιδράει έντονα το Ισραήλ

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του ζήτησε η όποια συμφωνία επιτευχθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «να ελαττώσει σημαντικά» τις πυρηνικές δυνατότητες της Τεχεράνης.

«Κάθε συμφωνία πρέπει να μειώσει σημαντικά τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν και να σταματήσει την τρομοκρατία και τις επιθέσεις» δήλωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στον Twitter μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν ότι οι συνομιλίες για το ιρανικό πρόγραμμα θα συνεχιστούν έως τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτς επισήμανε από την πλευρά του:

Τα χαμόγελα στη Λωζάννη είναι αποκομμένα από την οικτρή πραγματικότητα για την οποία το Ιράν αρνείται να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση σχετικά με το θέμα των πυρηνικών και συνεχίζει να απειλεί το Ισραήλ και όλες τις χώρες στη Μέση Ανατολή.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να εξηγήσουμε και να πείσουμε τον κόσμο ελπίζοντας ότι θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε μια κακή (τελική) συμφωνία.