Στοιχεία σοκ για τους ξένους που μάχονται στις τάξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νούσρα σε Συρία και Ιράκ έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο ΟΗΕ.

Όπως προκύπτει από την έκθεση που εκπόνησαν ειδικοί πάνω στο θέμα, περισσότεροι από 25.000 ξένοι μαχητές από πάνω από 100 χώρες έχουν πολεμήσει στα πεδία των μαχών της Συρίας και του Ιράκ.

«Ο ρυθμός της ροής είναι πιο αυξημένος από όσο έχουμε δει ποτέ, και έχει κυρίως προορισμό τη Συρία και το Ιράκ, ενώ το διογκούμενο πρόβλημα είναι επίσης καταφανές στη Λιβύη», τονίζεται στην έκθεση, αντίγραφο της οποίας περιήλθε απόψε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των ξένων μαχητών αυξήθηκε κατά 71% σε διεθνές επίπεδο από τα μέσα του 2014 ως τον Μάρτιο του 2015, με τη μεγαλύτερη αύξησή τους να προέρχεται από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Μεγάλος αριθμός των ξένων μαχητών προέρχεται από την Τυνησία, το Μαρόκο, τη Γαλλία και τη Ρωσία, αλλά η έκθεση επισημαίνει τη νέα ροή τζιχαντιστών από τις Μαλδίβες, τη Φινλανδία, το Τρινιντάτντ και Τομπάγκο, καθώς από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

«Η στρατηγική απειλή είναι ακόμη μεγαλύτερη το 2015 και (θα συνεχίσει να είναι) για τα επόμενα χρόνια», τονίζουν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

Η Συρία και το Ιράκ έχουν μετατραπεί σε «πραγματικό σχολείο» για τους τζιχαντιστές, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1990, υπογραμμίζεται ακόμη στην έκθεση.

Παρότι οι δύο αυτές χώρες είναι ο κύριος πόλος έλξης για τους επίδοξους μαχητές, το Αφγανιστάν συνεχίζει να καταμετρά 6.500, ενώ άλλοι επιλέγουν χώρες όπως είναι η Υεμένη, το Πακιστάν, η Σομαλία και η Λιβύη.