Ο επικεφαλής της διπλωματίας των λίβυων εξεγερμένων Μαχμούντ Τζιμπρίλ ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν επίσημα τη λιβυκή εξέγερση και να τη χρηματοδοτήσουν χθες, Πέμπτη, παραμονή των επαφών του στο Λευκό Οίκο. Όταν ρωτήθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN για το τι προσδοκά από τις επαφές που θα έχει σήμερα με την αμερικανική κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον, ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ δήλωσε: "χρειαζόμαστε να μάς αναγνωρίσουν" επίσημα οι ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου επιθυμεί το Συμβούλιο τους να αναγνωριστεί ως "ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού", όπως τόνισε.

Αντίθετα με τη Γαλλία, την Ιταλία, το Κατάρ και τη Γκάμπια, οι ΗΠΑ δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εδρεύει στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού, στη θέση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι που είναι στην εξουσία τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια.

Ο Τζιμπρίλ θα γίνει δεκτός σήμερα από τον Τομ Ντόνιλον, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα. Μετά την άφιξή του στην Ουάσινγκτον είχε συναντήσεις με γερουσιαστές και αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Νωρίτερα την Πέμπτη σε ομιλία του στο Brookings Institution, ο Τζιμπρίλ προέβλεψε την πτώση του καθεστώτος Καντάφι μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση των εξεγερθέντων.

"Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Δεν έχουμε πλέον χρήματα", εξήγησε ο Τζιμπρίλ υπενθυμίζοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος που έχουν παγώσει οι ΗΠΑ στο έδαφός τους εκτιμάται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ θα αντλήσουν χρήματα από τους λιβυκούς πόρους που έχουν παγώσει στο αμερικανικό έδαφος για να "βοηθήσουν το λαό" της Λιβύης, ανακοίνωσε χθες στη Ρώμη η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, η Ουάσινγκτον μπορεί να καταβάλει βραχυπρόθεσμα ποσό τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων δολαρίων στους εξεγερθέντες.

Ενόσω ο Τζιμπρίλ είχε επαφές στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ βρισκόταν στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον βρετανό πρωθυπουργό. O Ντέιβιντ Κάμερον εκφράζοντας την υποστήριξή του στη λιβυκή αντιπολίτευση την "προσκάλεσε" να ανοίξει γραφείο στο Λονδίνο, το πρώτο στην Ευρώπη.
TAGS