Το δεύτερο μαύρο κουτί του A320 της Germanwings που συνετρίβη στις Άλπεις επιβεβαιώνει την εκδοχή της εσκεμμένης ενέργειας του συγκυβερνήτη, έγινε γνωστό από πηγές της έρευνας. 

«Μία πρώτη ανάγνωση» του μαύρου κουτιού «δείχνει ότι ο ευρισκόμενος στο κόκπιτ πιλότος χρησιμοποίησε τον αυτόματο πιλότο για να θέσει σε καθοδική πορεία το αεροσκάφος προς ένα ύψος 100 ποδών. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καθόδου, ο πιλότος τροποποίησε τις ρυθμίσεις του αυτόματου πιλότου για να αυξήσει την ταχύτητα καθόδου του αεροσκάφους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής Υπηρεσίας Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) στην οποία παραδόθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί.

Η Υπηρεσία δεν δίνει επιπλέον στοιχεία, αλλά διευκρινίζει ότι «οι εργασίες της συνεχίζονται για να διαπιστωθεί ακριβώς η αλληλουχία των γεγονότων της πτήσης».

Το πρώτο μαύρο κουτί που περιείχε την καταγραφή των ήχων και των συνομιλιών στο κόκπιτ βρέθηκε λίγο μετά τη συντριβή της 24ης Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι το μαύρο κουτί βρέθηκε στις Γαλλικές Άλπεις χθες.

Το δεύτερο μαύρο κουτί, ο Καταγραφέας Στοιχείων Πτήσης (Flight Data Recorder) που περιέχει τις παραμέτρους της πτήσης βρέθηκε χθες από μέλη της γαλλικής χωροφυλακής.

Το κουτί περιέχει «500 παραμέτρους», ανάμεσά τους, την ταχύτητα, το ύψος και την κατάσταση του κινητήρα του αεροσκάφους, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Μπρις Ρομπέν, που είναι επιφορτισμένος με τη γαλλική έρευνα για τη συντριβή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το πρώτο μαύρο κουτί του Airbus A320, με τον καταγραφέα φωνής του πιλοτηρίου βρέθηκε λίγο μετά τη συντριβή.