Φαμπιούς: Πότε θα αρθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν

Φαμπιούς: Πότε θα αρθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν

Δεν έχει καθοριστεί ακόμη το χρονοδιάγραμμα για την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς σε δηλώσεις του σχετικά με τη χθεσινή προκαταρκτική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Μιλώντας για το θέμα στο τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1, ο Φαμπιούς σημείωσε πως ≈αυτό είναι ένα σημείο που είναι ακόμη πολύ περίπλοκο» και εξήγησε:

Οι Ιρανοί θέλουν άρση όλων των κυρώσεων αμέσως. Εμείς τους λέμε: πρέπει οι κυρώσεις να αρθούν καθόσον εσείς θα τηρείτε τις δεσμεύσεις σας και αν δεν τις τηρείτε, φυσικά θα επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση. Επ΄αυτού δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Αυτό το σημείο δεν έχει ακόμη επιλυθεί πλήρως και αυτό δεν είναι το πιο εύκολο.

Η συμφωνία σταθμός που υπογράφηκε στην Ελβε​τία στο τέλος μαραθωνίων διαπραγματεύσεων 18 μηνών στη Γενεύη, τη Βιένη, τη Νέα Υόρκη και τη Λωζάνη, προβλέπει την αναστολή των μονομερών αμερικανικών και ευρωπαϊκών μέτρων, μόλις η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πιστοποιήσει ότι το Ιράν σέβεται τις δεσμεύσεις του. Τα μέτρα αυτά θα μπορούν να τεθούν εκ νέου σε ισχύ αν η συμφωνία δεν εφαρμόζεται. Οι αποφάσεις του ΟΗΕ θα αρθούν μόλις το Ιράν θα σεβαστεί όλα τα βασικά σημεία της συμφωνίας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο