Ακόμη περισσότερο σκοπεύει να αυξήσει η Λιθουανία τον προϋπολογισμό της για την Άμυνα από το 2016.

Το Συμβούλιο για την Άμυνα, ο θεσμός ο οποίος καθορίζει την πολιτική της χώρας στο πεδίο, πρότεινε σήμερα να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες κατά 149 εκατ. ευρώ το 2016 στα 574 εκατ. ευρώ, ή περίπου το 1,46% του ΑΕΠ, διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας της χώρας σε διευκρινίσεις που έστειλε για το θέμα στο πρακτορείο Reuters.

Η Λιθουανία αύξησε ήδη τις αμυντικές της δαπάνες το 2014 και το 2015 και τα πολιτικά κόμματα της χώρας υπόσχονται ότι ο στόχος του 2% θα επιτευχθεί το 2020.

«Αυτό θα φέρει τις ένοπλες δυνάμεις μας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, θα είναι έτοιμες να εγγυώνται την άμυνα και την αποτροπή, από μόνες τους και μαζί με τους συμμάχους», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Γιουόζας Όλεκας μιλώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας δεν αναφέρθηκε στη Ρωσία ονομαστικά στις σημερινές του δηλώσεις, όμως η πολιτική ηγεσία στο Βίλνιους έχει επισημάνει επανειλημμένα την ρωσική απειλή. Η Λιθουανία ανήκε ως τη δεκαετία του 1990 στη Σοβιετική Ένωση.

Εάν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός θα αξιοποιηθεί για την αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών, την αναβάθμιση του εξοπλισμού των λιθουανικών ενόπλων δυνάμεων και την εκπαίδευση από κοινού με συμμάχους, διευκρίνισε ο Όλεκας.