Επιβράδυνση των ανταρτών Χούτι καταγράφεται στην Υεμένη από τους βομβαρδισμούς του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο κερδισμένη προς το παρόν εμφανίζεται η οργάνωση Αλ Κάιντα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση στη χώρα αλλά και να συζητήσει πρόταση από τη Ρωσία για «ανθρωπιστικά διαλείμματα στις αεροπορικές επιδρομές».

Μέσα σε δύο εβδομάδες, οι μάχες στη Υεμένη έχουν στοιχίσει τη ζωή 519 ανθρώπων ενώ σχεδόν 1.700 έχουν τραυματισθεί, είχε ανακοινώσει την Πέμπτη η αρμόδια για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος, η οποία εξέφρασε «εξαιρετική ανησυχία» για την ασφάλεια των αμάχων.

Χθες και ενώ οι κρατικές δομές έχουν αποδιοργανωθεί, η οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, προχώρησε σε μια αληθινή επίδειξη ισχύος καταλαμβάνοντας, χωρίς αντίσταση σύμφωνα με αξιωματούχους, το γενικό επιτελείο του στρατού και το λιμάνι της Μουκάλα (νοτιοανατολική Υεμένη).

Εκατοντάδες μαχητές έχουν αναπτυχθεί από την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χαντραμούτ, όπου ζουν περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι. Μόνο το αεροδρόμιο και μερικά κοντινά στρατόπεδα τους διαφεύγουν ακόμη, σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή.

Χθες το απόγευμα τζιχαντιστές παρήλαυναν στους δρόμους και ο πληθυσμός, φοβισμένος, άρχιζε να εγκαταλείπει την πόλη.