Με τα κεφάλια τους ξυρισμένα και φορώντας τα λευκά ρούχα του πένθους, γονείς επιβατών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του Sewol πέρυσι στη Νότια Κορέα πραγματοποιούν πορεία με αίτηση τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της τραγωδίας, περισσότεροι από 200 άνθρωποι, οι περισσότεροι γονείς μαθητών, συμμετέχουν στην πορεία αυτή των 35 χιλιομέτρων από την πόλη Ανσάν μέχρι την πρωτεύουσα Σεούλ.

Το οχηματαγωγό των 6.825 τόνων βυθίσθηκε στις 16 Απριλίου 2014 στα ανοικτά του νότιου νησιού Τζίνγκο ενώ μετέφερε 476 επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Από τα 304 θύματα, τα 250 ήταν μαθητές γυμνασίου που σπούδαζαν στο ίδιο σχολείο.

«Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από την τραγωδία, όμως η πρόεδρος δεν τήρησε την υπόσχεσή της. Πηγαίνουμε στη Σεούλ για να μάθουμε νέα», δήλωσε ο Σουν Μιεόνγκ-Σαν, ένας εκπρόσωπος των οικογενειών.

Στις 2 Απριλίου, περίπου 50 πατέρες και μητέρες επιβατών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο ξύρισαν δημόσια το κεφάλι τους στη Σεούλ σε ένδειξη πένθους και αποφασιστικότητας. Άλλοι έκαναν το ίδιο σήμερα, πριν από την έναρξη της πορείας, και ορισμένοι γονείς κρατούσαν φωτογραφίες των νεκρών παιδιών τους.

Ο πλοίαρχος του οχηματαγωγού Λι Τζουν-Σέοκ καταδικάσθηκε τον Νοέμβριο σε κάθειρξη 36 ετών για σοβαρές παραλείψεις στα καθήκοντά του ως πλοιάρχου. Τρεις άλλοι αξιωματικοί του πλοίου καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης από 15 ως 30 ετών.