Λύση του Κυπριακού μέχρι τα μέσα του 2012 προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη, αν και δηλώνουν ότι δεν έχουν θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

 Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο "Ρόιτερ", ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι η θέση, πως το Κυπριακό πρέπει να λυθεί προτού η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο του 2012, έχει γίνει αποδεκτή από ορισμένους ηγέτες χωρών της ΕΕ, καθώς και από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια.

 «Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, αλλά προφανώς όλοι εργάζονται προσπαθώντας να επιτευχθεί λύση πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο», ανέφερε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημειώνοντας ότι, αν αυτό δεν επιτευχθεί μέχρι τότε, είναι δύσκολο να αναμένει κανείς πως θα γίνουν μεγάλα βήματα στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας ή στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013.

 «Είναι λογικό πως είναι καλύτερα να προσπαθήσουμε να έχουμε μια λύση υπογραμμένη και σφραγισμένη -έστω και αν δεν θα έχει εφαρμοσθεί- πριν από τότε», δήλωσε ο κ. Ντάουνερ, σημειώνοντας ότι συζητά με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ένα "σχέδιο δράσης", πριν από την αναμενόμενη συνάντησή τους με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, στις 4 Ιουλίου στη Γενεύη.

 «Νομίζω ότι ανταποκρίνονται σ' αυτές τις ιδέες. Στόχος μας είναι οι δύο ηγέτες να πάνε στη συνάντηση με μια συμφωνημένη προσέγγιση. Δεν έχουν συμφωνήσει σε όλα στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, έτσι το ερώτημα είναι πώς θα τους ενθαρρύνουμε να συμφωνήσουν πάνω σε όλα τα εκκρεμή θέματα στο εξής", είπε στη συνέντευξή του ο κ. Ντάουνερ.

  Πρόσθεσε ότι στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι αυτή η συνάντηση να βοηθήσει πραγματικά, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει μπροστά μέχρι το τέλος του χρόνου. «Θέλουμε να είναι κάτι παραπάνω από μια συνάντηση ρουτίνας, να γίνει απολογισμός της κατάστασης», ανέφερε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

  Στη διαδικασία των συνομιλιών υπάρχουν, ακόμη, θέματα, στα οποία οι δύο πλευρές διαφωνούν διαμετρικά, όπως το θέμα των περιουσιών, οι διευθετήσεις ασφάλειας, οι εδαφικές αναπροσαρμογές, η αποχώρηση δεκάδων χιλιάδων εποίκων, στην οποία αντιτίθεται η τουρκική πλευρά και οι διεθνείς εγγυήσεις, τις οποίες απορρίπτει η ελληνοκυπριακή πλευρά.