Γιος ενός κυβερνητικού αξιωματούχου είναι ένας από τους ισλαμιστές ενόπλους της σομαλικής οργάνωσης αλ-Σεμπάμπ που συμμετείχε στην πολύνεκρη επίθεση στο πανεπιστήμιο της πόλης Γκαρίσα, στην Κένυα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο εκπρόσωπος Μουέντα Ντζόκα ανακοίνωσε ότι ο Αμπντιραχίμ Αμπντουλαχί ήταν ένας από τους τέσσερις ενόπλους που εξαπέλυσαν επίθεση την Πέμπτη στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα.

«Ο πατέρας είχε αναφέρει στις υπηρεσίες ασφαλείας ότι ο γιος του είχε εξαφανιστεί από το σπίτι....και βοηθούσε την αστυνομία να τον εντοπίσει όταν σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση στη Γκαρίσα», αναφέρει ο Ντζόκα σε γραπτό μήνυμά του προς το Reuters.

Ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου του Ναϊρόμπι, ο οποίος είχε ενταχθεί στην οργάνωση το 2013 μετά την αποφοίτησή του, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος που εδρεύει στη Γκαρίσα προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση γνωρίζει αυτή την πληροφορία. «Ήταν εξαιρετικός φοιτητής. Αλλά μετά απέκτησε αυτές τις τρελές ιδέες», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 150 ανθρώπων.

Η οργάνωση αλ-Σεμπάμπ, η οποία είναι σύμμαχος της αλ-Κάιντα, δήλωσε πως η επίθεση αποτελεί αντίποινα για την παρουσία της Κένυας στη Σομαλία και την κακομεταχείριση μουσουλμάνων μέσα στην χώρα.

Εκκλησίες στην αφρικανική χώρα στράφηκαν στους ένοπλους φρουρούς για να προστατεύσουν τους πιστούς σήμερα, Κυριακή του Πάσχα για τους Ρωμαιοκαθολικούς.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει επιπλέον ασφάλεια σε εμπορικά κέντρα και δημόσια κτίρια στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι και στην ανατολική παραλιακή περιοχή. Κενυάτες ιερείς, οι οποίοι είχαν γίνει στόχοι των ισλαμιστών στο παρελθόν, εξέφρασαν φόβους ότι χριστιανικές εκκλησίες ενδέχεται να γίνουν στόχοι νέων επιθέσεων την Κυριακή του Πάσχα.

«Ανησυχούμε πολύ για την ασφάλεια των εκκλησιών μας και των πιστών, ιδιαίτερα αυτή την πασχαλινή περίοδο, καθώς επίσης επειδή είναι σαφές ότι αυτοί που επιτίθενται βάζουν στόχο τους χριστιανούς», δήλωσε ο καθολικός ιερέας Βίλιμπαρντ Λάγκο, ο οποίος έχει την έδρα του στη Μομπάσα και είναι επίσης πρόεδρος του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου Κληρικών.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως χριστιανικές εκκλησίες στη Μομπάσα θα προσλάβουν ένοπλους αστυνομικούς και ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας για τη σημερινή αναστάσιμη λειτουργία.

Η επιδρομή της Πέμπτης ήταν η μεγαλύτερη επίθεση στην Κένυα από το 1998, όταν η αλ-Κάιντα είχε πραγματοποιήσει βομβιαστική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβαίας στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι και σκοτώσει περισσότερους από 200 ανθρώπους.