Περίπου 2.000 πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από τον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιαρμούκ στα περίχωρα της Δαμασκού, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να γλιτώσουν από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους έπειτα από δύο χρόνια και πλέον πολιορκίας του από τα κυβερνητικά στρατεύματα, γεγονός που έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ασθενειών και έχει προκαλέσει λιμό.

Περίπου 400 οικογένειες, δηλαδή σχεδόν 2.000 άτομα, απομακρύνθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο από τον καταυλισμό, επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στη Δαμασκό, ο Ανουάρ Αμπντέλ Χάντι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 25 τραυματίες διακομίστηκαν στο εθνικό νοσοκομείο Δαμασκού και σε νοσοκομείο της Μαζέ.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο Κρις Γκάνες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), 94 πολίτες--ανάμεσά τους 43 γυναίκες και 20 παιδιά--απομακρύνθηκαν σήμερα από τον καταυλισμό και τους παρασχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο στον καταυλισμό παραμένουν 18.000 άνθρωποι--Παλαιστίνιοι αλλά και Σύροι--σύμφωνα με την UNRWA.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι οι συριακές δυνάμεις έκαναν σήμερα ρίψεις αυτοσχέδιων βομβών σε βαρέλια στον Γιαρμούκ.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ της εκτελεστικής επιτροπής της PLO έκανε χθες έκκληση για την απομάκρυνση των προσφύγων. "Πληροφορίες για απαγωγές, αποκεφαλισμούς και μαζικές εκτελέσεις μάς έρχονται από τον Γιαρμούκ", είπε και πρόσθεσε: "Για περισσότερες από 700 μέρες, ο καταυλισμός έχει πέσει θύμα δρακόντειας πολιορκίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο από ασιτία τουλάχιστον 200 Παλαιστινίων. Η PLO, μέσω των απεσταλμένων της, προσπαθεί επί χρόνια να άρει την πολιορκία".