Γερούν Ντάισελμπλουμ και Λουίς ντε Γκίντος θα είναι οι δύο βασικοί μονομάχοι, με τα έως τώρα δεδομένα, για την προεδρία του Eurogroup τον προσεχή Ιούλιο, όταν και λήγει η θητεία του ολλανδού υπουργού Οικονομικών, έχοντας διανύσει πολύ διαφορετικές επαγγελματικές πορείες. 

Το προφίλ του νυν επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έγινε ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα, μετά την «έντονη» γνωριμία που είχε στην Αθήνα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Μοιραία, διεθνή δημοσιεύματα έκαναν συγκρίσεις των πεπραγμένων των δύο ΥΠΟΙΚ, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να μην εμφανίζει ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό, με βάση την κρισιμότητα της θέσης που κατέχει. 

Γεννήθηκε το 1966 στο Βαγκενίγκεν της Ολλανδίας. Το 1991, έπειτα από μία εξαετία σπουδών, αποφοίτησε από το τοπικό πανεπιστήμιο, παίρνντας πτυχίο αγροτικής οικονομίας. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, συμμετείχε σε μεταπτυχιακή εργασία στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Κορκ της Ιρλανδίας, όμως δεν έλαβε ποτέ Μάστερ -σύμφωνα με ανακοίνωση της Σχολής το 2013- και αναγκάστηκε να το αλλάξει ακόμα και στην σελίδα του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών. Το 1992 εργάστηκε για την ομάδα των ευρωβουλευτών του Ολλανδικού Εργατικού Κόμματος (PvdA) στις Βρυξέλλες, ενώ έναν χρόνο αργότερα επέστρεψε στη χώρα του, ως κοινοβουλευτικός «βοηθός» του κόμματος στη Χάγη, θέση στην οποία παρέμεινε για τρία χρόνια ασχολούμενος με πολιτικές σχετικές με το περιβάλλον και τον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, διετέλεσε μέλος του δημοτικού συμβουλίου της γενέτειράς την περίοδο 1994-1997. To 1996 ανέλαβε τη θέση συμβούλου στο υπουργείο Γεωργίας, στο οποίο παρέμεινε έως το 2000. 

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ διετέλεσε βουλευτής από το 2000 μέχρι τη μέρα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών στην κυβέρνηση Ρούτε. Το 2013 ανέλαβε το «τιμόνι» του Eurogroup με μόλις έξι εβδομαδες θητεία στο ολλανδικό ΥΠΟΙΚ. 

Ο πολυπράγμων Ντε Γκίντος

H διαδρομή του έτερου μονομάχου που έχει εκφράσει δημόσια τη βούληση να τεθεί επικεφαλής του Eurogroup, του ισπανού υπουργού Οικονομικών, κ. Ντε Γκίντος, περιέχει πολύ περισσότερους επαγγελματικούς σταθμούς, καθώς και θέσεις ευθύνης. Γεννήθηκε στη Μαδρίτη πριν από 55 χρόνια. Απέκτησε πτυχίο στα Οικονομικά από τη Πανεπιστημιακή Σχολή Οικονομικών Σπουδών (CUNEF) ενώ έλαβε και κρατικό βραβείο για τις επιδόσεις του. Παράλληλα, κατέχει διδακτορικό στα Οικονομικά από το Universidad Complutense de Madrid.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, από το 2011, έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, συνεργάτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της AB Asesores (1988-1996), γενικός διευθυντής αλλά και γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Ανταγωνισμού (1996-2000 και 2000-2002), γραμματέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης (2002-2004).

Ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (EPC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ECOFIN κατά την ισπανική προεδρία όπως και της ισπανικής αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής στον ΟΟΣΑ.

Ο Λουίς ντε Γκίντος έχει περάσει και από πολυεθνικές εταιρείες-κολοσσούς. Την διετία 2006-2008 ήταν επικεφαλής της Lehman Brothers σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ στη συνέχεια, για μερικούς μήνες ανέλαβε τον ίδιο ρόλο στη Nomura Securities. Από τον Δεκέμβριο του 2008 έως και τον Ιανουάριο του 2010 ήταν διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της PricewaterhouseCoopers. ήταν ακόμα μέλος σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών όπως Endesa S.A., Endesa Chile, Unedisa, Logista και BMN. 

To 2013 o Γ. Ντάισελμπλουμ είχε κάνει την έκπληξη κερδίζοντας τη θέση, την οποία διεκδικούσε ο ισπανός ομόλογός του. Τώρα φαίνεται ότι ο Λουίς ντε Γκίντος είναι το φαβορί, εάν δεν υπάρξει δραματική ανατροπή. Είχε πάρει και την ευχή της Άνγκελα Μέρκελ το καλοκαίρι του 2014. Aν πάντως τα βιογραφικά έδιναν τη θέση, ο ισπανός αξιωματούχος θα κέρδιζε με περίπατο.