Νέο βίντεο ανάρτησε στο Διαδίκτυο η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στο οποίο τζιχαντιστές φαίνονται να καταστρέφουν αρχαιότητες στην ιρακινή πόλη Χάτρα

«Το Ισλαμικό Κράτος μας έστειλε να καταστρέψουμε αυτά τα είδωλα γιατί αυτά λατρεύονται αντί του Θεού», εξηγεί ο ένας από τους δύο τζιχαντιστές μιλώντας στο βίντεο διάρκειας επτά λεπτών, το οποίο δεν έχει ημερομηνία. 

«Οργανώσεις των αποστατών δήλωσαν ότι η καταστροφή τέτοιων αρχαιοτήτων είναι έγκλημα πολέμου, συνεπώς τις καταστρέφουμε», προσθέτει.

Στις εικόνες, διακρίνονται αντάρτες να ξεριζώνουν γλυπτά από τοίχους, να τα στοχεύουν με το τουφέκι και να καταστρέφουν ένα άγαλμα χτυπώντας το με αξίνα.

Τα αντικείμενα που φαίνονται στο βίντεο είναι φτιαγμένα, ωστόσο, από μεταλλικές ράβδους, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι αρχαιότητες στις οποίες έχει γίνει επισκευή και αποκατάσταση ή είναι πιο πρόσφατα αντίγραφα.

Η Unesco καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις των τζιχαντιστών εναντίον της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, τονίζοντας μετά την ανάρτηση του βίντεο για την Χάτρα: "Οφείλουμε να σταθούμε ενάντια στις δυνάμεις που επιδιώκουν τη διαίρεση του Ιράκ".

Η Χάτρα, αρχαία πόλη ηλικίας 2000 χρόνων που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τόπων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, βρίσκεται 100 χλμ. νότια της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.