Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Σερβία η πρόταση ψηφίσματος «για τη γενοκτονία που διέπραξαν οι Σέρβοι σε βάρος των Αλβανών του Κοσόβου στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1999», την οποία κατέθεσε προς υιοθέτηση στη Βουλή του Κοσόβου η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος για γενοκτονία των Σέρβων σε βάρος των Αλβανών, δεν συνεισφέρει στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

«Νομίζει κάποιος ότι, υπό τέτοιες συνθήκες, η Σερβία μπορεί να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες;» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς, σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Το θέμα σχολίασε και ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς, τονίζοντας ότι αντί η Βουλή του Κοσόβου να εξετάζει την υιοθέτηση ψηφίσματος για γενοκτονία των σερβικών αρχών σε βάρος των Αλβανών θα έπρεπε στο Κόσοβο να αναζητούνται οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου».

«Η πρόταση να υιοθετήσει η Βουλή του Κοσόβου ψήφισμα για γενοκτονία της Σερβίας σε βάρος των Αλβανών στο Κόσοβο είναι πολιτική περιπέτεια εκείνων που έχουν ένοχη συνείδηση, λόγω του ρόλου τους στις πολεμικές συγκρούσεις τη δεκαετία του 1990» ανέφερε ο κ. Τζούριτς σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας (RTS).

Ο Σέρβος αξιωματούχος εκτίμησε ότι είναι ανεύθυνη κίνηση και ότι η υιοθέτηση του ψηφίσματος είναι αβέβαιη.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου και εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της βοσνιακής κοινότητας, Ντούντα Μπάλιε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι το ψήφισμα θα ζημιώσει περισσότερο τη σερβική κοινότητα, η οποία εξακολουθεί να μποϊκοτάρει τις εργασίες της Βουλής του Κοσόβου.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να διαλευκανθεί η τύχη των αγνοούμενων, ωστόσο αυτή τη στιγμή, που οι Σέρβοι βουλευτές δεν συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και οι Σέρβοι πολιτικοί μποϊκοτάρουν τις κεντρικές αρχές, νομίζω ότι το ψήφισμα ζημιώνει περισσότερο τη σερβική κοινότητα» σημείωσε.

Η κ. Μπάλιε ανέφερε ακόμη ότι το ψήφισμα θα υιοθετηθεί, αν το στηρίξουν οι βουλευτές των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου και του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου.