Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθυντής της κρατικής εταιρείας διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της Τουρκίας, Κεμάλ Γιλντίρ υπέβαλε την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την τεράστια διακοπή στην ηλεκτροδότηση την περασμένη εβδομάδα, η οποία είναι πιθανόν να οφείλεται σε σφάλματα διαχείρισης.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ λέγοντας:

Διαπιστώνουμε μία κατάσταση στην οποία ελήφθησαν μεγάλα ρίσκα και υπήρξε κακή διαχείριση. Ο επικεφαλής της TEIAS, ο οποίος θεωρεί εαυτόν υπεύθυνο, παραιτήθηκε.

«Η συντήρηση...δεν πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα. Η υπερτίμηση του συστήματος, καθώς και η υπερβολική αυτοπεποίθηση των συναδέλφων μας μάς οδήγησε σε αυτό το σημείο», διευκρίνισε ο υπουργός.

Η εταιρεία TEIAS είναι η διαχειρίστρια του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκίας. Εκτός της παραίτησης του διευθυντή της Κεμάλ Γιλντίρ, δύο διευθυντές τμημάτων ετέθησαν επίσης σε διαθεσιμότητα, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας. Ο ίδιος επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ενεργειακό έλλειμμα στην Τουρκία.

Το πολύωρο μπλακ άουτ της περασμένης εβδομάδας έπληξε 76 εκατομμύρια ανθρώπους, διέκοψε τις μετακίνησεις και τη λειτουργία επιχειρήσεων, περιλαμβάνοντας τόσο την Άγκυρα όσο και την Κωνσταντινούπολη. Το έργο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία ανήκει σε άλλη κρατική εταιρεία, καθώς και σε μικρές ιδιωτικές εταιρείες.

Το μπλακ άουτ, που έπληξε σχεδόν το σύνολο των 81 επαρχιών της Τουρκίας, προκλήθηκε από τη διακοπή της λειτουργίας δύο σταθμών παραγωγής στη Σμύρνη και στην περιφέρεια Τσουκούροβα της επαρχίας των Αδάνων. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε όλη τη χώρα μέσα σε 10 λεπτά της ώρας. Η μοναδική περιοχή που δεν υπέστη διακοπή ρεύματος ήταν η επαρχία Βαν, η οποία τροφοδοτείται με ρεύμα από το Ιράν.

Η ζημία υπολογίζεται ότι ανέρχεται μεταξύ των 700 εκατομμυρίων και του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το μπλακ άουτ χαρακτηρίστηκε από τουρκικές εφημερίδες ως «το μεγαλύτερο στην ιστορία» της χώρας.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης του πληθυσμού. Η χώρα αναγκάσθηκε να ενισχύσει τις επενδύσεις της στον τομέα της ενέργειας και να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου, της μεγαλύτερης πηγής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.