Αναστάτωση επικρατεί στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην Πορτογαλία, λόγω της απεργίας των ελεγκτών.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επιβάτες έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί τις τέσσερις τελευταίες ημέρες από την κινητοποίηση αυτή, η οποία έχει στόχο τη διεκδίκηση καθυστερημένων πριμ συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Πάνω από 90% των σιδηροδρομικών δρομολογίων ακυρώθηκαν σε όλη τη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος των πορτογαλικών σιδηροδρόμων (CP).

Η απεργία έχει παραλύσει κυρίως τις αστικές και τις περιφερειακές υπηρεσίες. Μόνο ένα τρένο στα δύο κυκλοφορεί στα εσωτερικά δρομολόγια, ενώ η διεθνής σιδηροδρομική σύνδεση με την Ισπανία συνεχίζεται.

Παρά το γεγονός ότι είναι οι γιορτές του Πάσχα, η πορτογαλική δικαιοσύνη δεν έκρινε απαραίτητο να εξασφαλίσει μια υπηρεσία ασφαλείας, κάτι που πολλαπλασίασε τον αντίκτυπο της απεργίας.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου των σιδηροδρομικών ελεγκτών (SFRCI) Λουίς Μπράβο δήλωσε ότι η συμμετοχή στην απεργία ανέρχεται σε "περίπου 95%", ένδειξη, σύμφωνα με τον ίδιο, "της απελπισίας των μισθωτών μπροστά στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης".

"Οι μισθοί μας είναι παγωμένοι από το 2010 ενώ οι φόροι δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται", συνέχισε. Ένας σιδηροδρομικός ελεγκτής κερδίζει στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ 700 και 850 ευρώ μικτά το μήνα.