Σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας ο ορκισμένος εχθρός του Κρεμλίνου και επικεφαλής της ακροδεξιάς, υπερεθνικιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας (Πράβι Σεκτόρ), Ντμίτρο Γιάρος, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις και η ίδια η οργάνωση.

Ο 43χρονος Γιάρος, ορκισμένος εχθρός του Κρεμλίνου, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στην ουκρανική Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, διορίστηκε σύμβουλος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Βίκτορ Μουζένκο, στο πλαίσιο των προσπαθειών των αρχών στο Κίεβο να διοικήσουν αποτελεσματικότερα τα τάγματα των εθελοντών τα οποία σήμερα δρουν με σχεδόν πλήρη αυτονομία.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του Δεξιού Τομέα μάχονται στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Ο Ντμίτρο Γιάρος θα διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στα τάγματα των εθελοντών και το γενικό επιτελείο», υπογράμμισε ο Ολεκσίι Μαζέπα, εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ της Ουκρανίας, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο και σημείωσε:

Θέλουμε να είμαστε ενωμένοι έναντι του εχθρού και στόχος μας είναι ο συντονισμός και η ένταξη των ταγμάτων εθελοντών στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων.

Οι μαχητές του Δεξιού Τομέα, γνωστοί για την αυστηρή πειθαρχία τους και τη μηδενική ανοχή τους στην κατανάλωση αλκοόλ, είναι παρόντες σε όλα τα θερμά σημεία της σύρραξης, ιδίως στα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ.

Ο ίδιος ο Γιάρος είχε τραυματιστεί τον περασμένο Ιανουάριο στις μάχες στο αεροδρόμιο, το οποίο πέρασε λίγο αργότερα στα χέρια των αυτονομιστών ανταρτών, έπειτα από μήνες σφοδρών μαχών.

Ένας εκπρόσωπος του Γιάρος εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Δεξιός Τομέας θα παραμείνει μια αυτόνομη δομή, αλλά στο εξής θα «χρηματοδοτείται από το υπουργείο Άμυνας».

«Οι μαχητές μας θα είναι στο εξής καλά οπλισμένοι. Μέχρι σήμερα, οι εθελοντές ήταν αυτοί που συνεισέφεραν τον εξοπλισμό τους», ανέφερε ο Άρτεμ Σκοροπάντσκι.

Ο Δεξιός Τομέας αποτελείται από έναν πολιτικό βραχίονα και στρατιωτικά τάγματα. Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ντμίτρι Γιάρος είχε υποστηρίξει ότι είναι ένα «εθνικιστικό, αλλά όχι φασιστικό» κίνημα. Παρ' όλα αυτά διεκδικεί την αμφιλεγόμενη κληρονομιά των Ουκρανών εθνικιστών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Απέκτησε τεράστια φήμη κι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των αντικυβερνητικών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Μαϊντάν στο Κίεβο, καθώς είχε πρωτοστατήσει στις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Ο Γιάρος διώκεται από τις αρχές της Ρωσίας για «υποκίνηση της τρομοκρατίας» κι η Μόσχα έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.