Μια ομάδα καλλιτεχνών τοποθέτησε προτομή του Έντουαρντ Σνόουντεν σε πάρκο του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη.

Οι αρχές αντέδρασαν άμεσα: Η προτομή, στο πάρκο Φορτ Γκριν, σκεπάστηκε αρχικά με ένα μπλε πλαστικό κάλυμμα για να την κρύψουν από τα βλέμματα των περαστικών. Η επιγραφή "Σνόουντεν" στη βάση της καλύφθηκε επίσης.

Ορισμένοι τουρίστες αλλά και κάτοικοι της πόλης πρόλαβαν πάντως να φωτογραφηθούν μπροστά από το άγαλμα, μέχρι που οι υπάλληλοι του πάρκου ανέλαβαν να απομακρύνουν από τον χώρο την προτομή, που ζύγιζε περίπου 40 κιλά.

Η προτομή τοποθετήθηκε τα χαράματα πάνω σε μια κολόνα του "Μνημείου των Μαρτύρων του Πλοίου Φυλακή" που τιμά τη μνήμη των 11.500 Αμερικανών αιχμαλώτων πολέμου που πέθαναν σε βρετανικά πλοία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας (1775-1783).

Οι ανώνυμοι καλλιτέχνες εξήγησαν στον ιστότοπο Mashable ότι επέλεξαν σκόπιμα το συγκεκριμένο σημείο ώστε να τοποθετήσουν τον Σνόουντεν «στη συνέχεια μιας ιστορίας που ξεκίνησε με τη γέννηση της χώρας αυτής και οικοδομήθηκε πάνω στα ιδανικά της ελευθερίας, του να μην φυλακίζεται ή να παρακολουθείται κανείς από την κυβέρνηση».