Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε τους τελευταίους 62 αξιωματικούς του στρατού οι οποίοι βρίσκονταν στη φυλακή καταδικασμένοι για συνωμοσία που κατηγορήθηκαν ότι είχαν οργανώσει το 2003 με στόχο την ανατροπή του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστή ως υπόθεση «Βαριοπούλα».

Ο εισαγγελέας δήλωσε πως τα ψηφιακά στοιχεία για την υπόθεση δεν είναι αποδεκτά από το δικαστήριο, όπως δήλωσε προς το Reuters ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης, οδηγώντας στην αθώωση των αξιωματικών.

Το 2012 δικαστήριο είχε καταδικάσει τους αξιωματικούς σε ποινές φυλάκισης που χρονολογείται από το 2003, ένα χρόνο μετά την άνοδο στην εξουσία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε τον περασμένο Απρίλιο τη διεξαγωγή νέας δίκης και την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Πριν από μερικές ημέρες, οι δικαστές του αθώωσαν άλλους 236 αξιωματικούς σχετικά με τη φερόμενη συνωμοσία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η υπόθεση αφορούσε προσπάθεια στρατιωτικών που είχαν σχεδιάσει να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση μέσω βομβιστικών επιθέσεων σε ισλαμικά τεμένη και πρόκλησης θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα, μέσω των οποίων ευελπιστούσαν να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, με πρόσχημα την πολιτική αστάθεια.