Ένα νέο «όπλο» θα έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές μιας πόλης στη βόρεια Ινδία για να διαλύουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Λούκνοου, της πρωτεύουσας του Ούταρ Πραντές και όγδοης σε πληθυσμό πόλης της Ινδίας, με 2 εκατομμύρια κατοίκους, θα χρησιμοποιούνται μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες... πιπεριού.

Οι αστυνομικοί έχουν δοκιμάσει με επιτυχία πέντε τέτοια αεροσκάφη, σε αποστολές επιτήρησης, κυρίως σε θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στοίχισαν περίπου 600.000 ρουπίες (9.000 ευρώ) το καθένα και θα αναλάβουν υπηρεσία στα τέλη Απριλίου.

«Τα αποτελέσματα ήταν άριστα. Καταφέραμε να κατανοήσουμε πώς να τα χειριζόμαστε ώστε να στοχεύουμε με ακρίβεια, ακόμη και στην περίπτωση που φυσάει αέρας και σε περιοχές με συνωστισμό», είπε ο Γιασάσβι Γιάνταβ.

«Το πιπέρι δεν είναι θανατηφόρο αλλά είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο του πλήθους. Μπορούμε να το ψεκάζουμε από διάφορα ύψη για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», εξήγησε ο Γιάνταβ.

Τα πέντε τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη διαθέτουν κάμερες ακριβείας και μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και δύο κιλά πιπεριού σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.