Ξέρουν τις ιαπωνικές εταιρείες, όχι ομως και τον πρωθυπουργό της χώρας οι Αμερικανοί.

Περισσότερες από επτά δεκαετίες μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και τον επακόλουθο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες έχουν αποκτήσει αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλλά το 73% των Αμερικανών δεν έχουν ακούσει ποτέ το όνομα του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Αυτό καταδεικνύει δημοσκόπηση της Pew Research Center, η οποία δείχνει ότι η αμερικανική κοινή γνώμη γνωρίζει τις ιαπωνικές φίρμες, με την Sony να να βρίσκεται στην κορυφή, σύμφωνα με το 88% των ερωτηθέντων και δεύτερη την Toyota, σύμφωνα με το 85%,

Όμως, την ίδια ώρα μόνο το 11% των Αμερικανών έχει θετική άποψη για τον ιάπωνα πρωθυπουργό.

Ιάπωνες και Αμερικανοί εμφανίζουν, ωστόσο, έλλειμμα εμπιστοσύνης ως προς την Κίνα, ενώ περίπου τα δύο τρία των Αμερικανών -ποσοστό 61%-εκτιμούν ότι η συγγνώμη του Τόκιο είναι επαρκής ή ότι η Ιαπωνία δεν χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη με 29% να πιστεύουν το αντίθετο.

Η δημοσκόπηση της Pew διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικά κατάλοιπα έχθρας μεταξύ του αμερικανικού και του ιαπωνικού λαού.

Σχεδόν το 68% των Αμερικανών εμπιστεύονται την Ιαπωνία και το 75% των Ιαπώνων τις ΗΠΑ, ενώ μόνο το 30% των Αμερικανών και το 7% των Ιαπώνων εμπιστεύονται την Κίνα.

Έξι στους δέκα Αμερικανούς θεωρούν ότι η άνοδος της Κίνας ως στρατιωτική και οικονομική δύναμη καθιστά σημαντικότερες τις σχέσεις Ιαπωνίας-ΗΠΑ, αποφαίνεται η δημοσκόπηση.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δόθηκαν χθες Τρίτη στη δημοσιότητα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων συμπίπτουν με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού σε μερικές εβδομάδες στις ΗΠΑ, του πρώτου ιάπωνα πρωθυπουργού που θα απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου.