Νέα επίθεση κατά του Τύπου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα ότι είναι «συνεργοί» των δολοφόνων του τούρκου Εισαγγελέα, επειδή δημοσίευσαν μια φωτογραφία από την ομηρία του.

«Τα ιδρύματα που άνοιξαν τις σελίδες τους και τις εικόνες τους στην προπαγάνδα των τρομοκρατών ήταν συνεργοί στον φόνο του εισαγγελέα μας», κατήγγειλε ο τούρκος πρόεδρος.

Η τουρκική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον τεσσάρων εφημερίδων με την κατηγορία της διασποράς «τρομοκρατικής προπαγάνδας», επειδή δημοσίευσαν την φωτογραφία του εισαγγελέα Σελίμ Κιράζ.

Στις 31 Μαρτίου μέλη μιας ακροαριστερής οργάνωσης κράτησαν όμηρο τον Κιράζ για περισσότερες από έξι ώρες και δημοσιοποίησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία που τον εμφάνιζε με ένα πιστόλι στον κρόταφο. Ο Κιράζ και οι δύο απαγωγείς του σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση της αστυνομίας.

Οι αρχές κατηγορούν τις εφημερίδες ότι αναπαρήγαγαν την φωτογραφία του εισαγγελέα στην οποία εμφανιζόταν με τα χέρια δεμένα, φιμωμένος και με ένα πιστόλι στον κρόταφο.

«Καταδικάζω έντονα τα όργανα του Τύπου που τάχθηκαν στο πλευρό των τρομοκρατών», είπε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί σε μια χώρα της Δύσης.

«Οι δυτικές χώρες που θεωρούνται λίκνα της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων και των ελευθεριών δεν θα ανέχονταν μια τέτοια κατάσταση. Σε αυτές τις χώρες τα ιδρύματα του Τύπου που γίνονται όργανα της προπαγάνδας της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών θα αντιμετώπιζαν μια επίσημη διαταγή απαγόρευσης» μετάδοσης πληροφοριών, συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της κατάστασης ομηρίας η Τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TIB) είχε απαγορεύσει στα τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν ζωντανά εικόνες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) είχε καταγγείλει το νέο αυτό κρούσμα «λογοκρισίας» από την τουρκική κυβέρνηση.