Ο λευκός αστυνομικός και ο άοπλος μαύρος άνδρας, τον οποίο ο πρώτος σκότωσε στο Νορθ Τσάρλεστον (νότια Καρολίνα), είχαν έναν διαπληκτισμό, αφηγήθηκε ο αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, που είναι το τελευταίο σε μια σειρά επεισοδίων αστυνομικής βίας σε βάρος της αφροαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

"Πριν αρχίσω να κινηματογραφώ, ήταν και οι δύο στο έδαφος. Θυμάμαι ότι ο αστυνομικός είχε τον έλεγχο της κατάστασης", αφηγήθηκε χθες, Τετάρτη, ο Φέλντιν Σαντάνα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

"Είχε θέσει υπό έλεγχο τον Σκοτ (το θύμα) και ο Σκοτ προσπαθούσε να ξεφύγει από το Taser, αλλά όπως έχω ήδη πει, ουδέποτε χρησιμοποίησε το Taser εναντίον του αστυνομικού", πρόσθεσε.

"Όπως βλέπετε στο βίντεο, ο αστυνομικός απλώς τον πυροβόλησε στην πλάτη. Αμέσως κατάλαβα πως είχα στα χέρια μου κάτι σημαντικό", αφηγήθηκε ακόμη αυτός ο αυτόπτης μάρτυρας.

Το βίντεο του Φέλντιν Σαντάνα έκανε τον γύρο του κόσμου. Σ' αυτό βλέπει κανείς έναν λευκό αστυνομικό, τον Μάικλ Σλάγκερ, 33 ετών, να σκοτώνει έναν μαύρο, τον 50χρονο Ουόλτερ Σκοτ, ενώ αυτός ο τελευταίος δεν τον απειλεί και επιχειρεί να διαφύγει τρέχοντας. Ο αστυνομικός τον πυροβολεί οκτώ φορές στην πλάτη και πέντε σφαίρες πετυχαίνουν το στόχο τους.

Μετά τους πυροβολισμούς, ο αστυνομικός, ο οποίος είχε σταματήσει τον Ουόλτερ Σκοτ για έναν οδικό έλεγχο ρουτίνας, υποστήριξε αρχικά από τον ασύρματό του ότι το θύμα τού άρπαξε το Taser, σύμφωνα με τους New York Times.

Όμως το βίντεο έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τα γεγονότα και σε βάρος του Μάικλ Σλάγκερ απαγγέλθηκε κατηγορία για φόνο. Προφυλακίσθηκε την Τρίτη και κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή ή ποινή κάθειρξης 30 ετών.

"Ο αστυνομικός απολύθηκε", δήλωσε εξάλλου χθες, Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της πόλης Κιθ Σάμεϊ. "Δεν υποστηρίζουμε το κακό, ασχέτως ποιος το προκαλεί", συνέχισε ο δήμαρχος, ο οποίος διακόπηκε πολλές φορές από ανθρώπους που φώναζαν "Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη".

Περίπου πενήντα άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης ειρηνικά χθες το βράδυ μπροστά από το δημαρχείο του Βόρειου Τσάρλεστον. Πολλοί πήραν το λόγο και πολλοί ήταν αυτοί που επισήμαναν πως η ταχεία σύλληψη του αστυνομικού επέτρεψε να εκτονωθεί κάπως η κατάσταση.