Τέσσερις γαλλικές συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες οργανώνουν σήμερα απεργία και μια μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι για να καταγγείλουν τη λιτότητα και για να εισακουσθούν από την κυβέρνηση, μετά τις νομαρχιακές εκλογές που σηματοδότησαν μια ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τη σταθεροποίηση του ποσοστού του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Η κινητοποίηση, η οποία είχα αποφασισθεί από τα συνδικάτα στις 17 Φεβρουαρίου, έχει στόχο να καταδικασθεί η λιτότητα και οι καταστροφικές επιπτώσεις της. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde επισημαίνει πως από τη διαδήλωση θα απουσιάσουν τα συνδικάτα CFDT, CFTC, CFE-CGC και Unsa, τα οποία προκρίνουν τη διαπραγμάτευση από τις κινητοποιήσεις.

Η διαδήλωση στο Παρίσι θα αρχίσει στις 13:00 (τοπική ώρα) από την Πλας ντ' Ιταλί και θα κατευθυνθεί στο Ενβαλίντ. Στην περιφέρεια του Παρισιού έχουν προγραμματισθεί 65 πορείες. Στην απεργιακή κινητοποίηση μετέχουν σχεδόν 460 συνδικάτα δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα κύρια συνδικάτα των εκπαιδευτικών, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν έχει κηρυχθεί απεργία στους σιδηροδρόμους ούτε στο μετρό. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν μια απεργία για χθες και σήμερα, η οποία όμως δεν έχει σχέση με την κινητοποίηση των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών.

Η CGT προβάλλει δέκα καλούς λόγους για να συμμετάσχει κανείς στην απεργία. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται η διεκδίκηση μισθολογικών αυξήσεων, ο τερματισμός του παγώματος που έχει επιβληθεί στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και η καταδίκη του νομοσχεδίου Μακρόν περί εργασιακών μεταρρυθμίσεων.