Ανησυχία για το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο δεν διερευνώνται, εξέφρασε η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Βαλκάνια, Σιάν Τζόουνς. «Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για μια σειρά προβλήματα στο Κόσοβο, τις διακρίσεις σε βάρος των μειονοτήτων, την ατιμωρησία εγκλημάτων πολέμου, την ανεπαρκή προστασία μαρτύρων και το γεγονός ότι δεν διεξάγεται ανεξάρτητη έρευνα για τους ισχυρισμούς του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο», ανέφερε η κ. Τζόουνς, σε δηλώσεις της στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

Η Διεθνής Αμνηστία, προς το παρόν, δεν έχει λάβει συγκεκριμένη θέση όσον αφορά την πρόταση της Σερβίας να διεξαχθεί έρευνα υπό την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρ’ ότι τάσσεται από την αρχή υπέρ της γρήγορης και ανεξάρτητης έρευνας.

Σχολιάζοντας την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο, η κ. Τζόουνς προειδοποίησε ότι στο Κόσοβο, τα τελευταία χρόνια δεν διαπιστώνεται βελτίωση της κατάστασης.

Οι διακρίσεις σε βάρος των μειονοτήτων αποτελούν μεγάλο πρόβλημα και αυτό αφορά όλες τις μειονότητες, και τη σερβική στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και στους θύλακες, είπε και πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν είναι καλύτερη όσον αφορά τους επαναπατρισθέντες πρόσφυγες.

«Είμαι σοκαρισμένη από το γεγονός ότι οι Σέρβοι επαναπατρισθέντες πρόσφυγες στο Κόσοβο πρέπει ακόμη να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια από μη κυβερνητικές και άλλες οργανώσεις που προσπαθούν να τους βοηθήσουν», τόνισε η κ. Τζόουνς.

Η ερευνήτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης τόνισε ότι η επιστροφή των προσφύγων είναι ευθύνη της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και του υπουργείου Επιστροφής των Προσφύγων, στο οποίο εκπροσωπούνται οι Σέρβοι του Κοσόβου.

«Οφείλω να πω ότι κανένας από τους θεσμούς ή τους δήμους δεν προσεγγίζει το πρόβλημα με τον κατάλληλο τρόπο», ανέφερε.

Η κ. Τζόουνς περιέγραψε με ακόμη πιο μελανά χρώματα την κατάσταση των Ρομά, καθώς, όπως είπε, οι νόμοι που ζητά να υιοθετηθούν η ΕΕ παραμένουν "νεκρό γράμμα" και η υιοθέτησή τους προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

«Εμείς υποστηρίζουμε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να προχωρούν σε απελάσεις Ρομά στο Κόσοβο, επειδή εκεί δεν υπάρχουν συνθήκες για βιώσιμη επιστροφή», τόνισε.