Την έντονη ανησυχία του για τη «διάλυση του ισλαμικού κόσμου», εξαιτίας των συρράξεων που μαίνονται στις μουσουλμανικές χώρες εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Τεχεράνη, όπου ζήτησε από τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, που αποτελεί σημείο τριβής στις τουρκο-ιρανικές σχέσεις ο τούρκος πρόεδρος είπε:

Αυτή τη στιγμή ο ισλαμικός κόσμος διαλύεται. Μπορεί κάποιος να έχει μία θρησκευτική πίστη, αλλά εάν την επιβάλει σε μία άλλη θρησκευτική πίστη, τότε καταστρέφει την ούμα (την κοινότητα των μουσουλμάνων). Στο τέλος πρέπει να υπερισχύσει το Ισλάμ.

Ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή, αναφερόμενος στη σύγκρουση ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες που εκτυλίσσεται σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, ο οποίος ηγείται από το 2003 μίας κατά πλειοψηφία σουνιτικής χώρας, απηύθυνε έκκληση προς τους διεθνείς μουσουλμανικούς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, να κινητοποιηθούν επειγόντως για τον τερματισμό των ενδομουσουλμανικών συρράξεων.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν έλαβε θέση επικρίνοντας ανοικτά το ιρανικό καθεστώς, καταγγέλλοντας την βούλησή του να  «κυριαρχήσει» στην Υεμένη, όπου οι σιίτες αντάρτες, υποστηριζόμενοι από την Τεχεράνη , είναι ο στόχος της υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτικής επέμβασης, με την έγκριση της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έχει επιδιώξει από την ανάληψη της εξουσίας στην Άγκυρα να επιβληθεί ως πρωταγωνιστικός παράγοντας στον ισλαμικό κόσμο υιοθετώντας παράλληλα μία εξωτερική πολιτική «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές του».

Βέβαια ο στόχος αυτός δεν αποδεικνύεται τόσο απλός. Η διάρρηξη των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δαμασκό μετά την έναρξη του συριακού πολέμου το 2011 και η διατάραξη των σχέσεων με το Κάιρο, μετά την εκδίωξη, με στρατιωτικό πραξικόπημα, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας,   τον έχουν κάνει μη εφικτό έως τώρα.