Εντείνονται οι αντιδράσεις κατά της αμερικανικής αστυνομίας, αφού όλο και περισσότερα περιστατικά υπερβολικής βίας εναντίον των αφροαμερικανών, καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο θάνατος του Μάικλ Μπράουν, του 18χρονου μαύρου που σκοτώθηκε το πέρυσι το καλοκαίρι στο Φέργκιουσον, είχε προκαλέσει βίαιες ταραχές στο Μιζούρι και διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Τον Ιούλιο, ένας ακόμη μαύρος, ο 43χρονος Ερικ Γκάρνερ, πέθανε από ασφυξία κατά τη διάρκεια βίαιης σύλληψής του στη Νέα Υόρκη. Σε ερασιτεχνικό βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου, ο Γκάρνερ εμφανίζεται ακινητοποιημένος από λαβή αστυνομικού στο έδαφος να επαναλαμβάνει: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Η αστυνομία αρνείται οποιαδήποτε φυλετική προκατάληψη και δηλώνει ότι περιορίζεται, τις περισσότερες περιπτώσεις, στο νομικό πλαίσιο.

«Δυστυχώς, μας εξετάζουν από πολύ κοντά. Μόλις κάτι συμβεί και εγείρεται φυλετικό θέμα, η κοινή λογική πετιέται στη θάλασσα», δήλωσε ο Ντελρόι Μπάρτον, πρόεδρος του συνδικάτου της αστυνομίας της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με έκθεση του FBI, της ομοσπονδιακής αστυνομίας, το 2013, η αμερικανική αστυνομία ήταν η αιτία για 461 «δικαιολογημένους» θανάτους, έναντι 426 το 2012 και 404 το 2011.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), στις περιπτώσεις 2.700 θανάτων όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε «δικαιολογημένη» βία μεταξύ 2005 και 2011, μόνο σε 41 αστυνομικούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες.