Συνεχίζεται η αναταραχή στο λεπενικό Εθνικό Μέτωπο (FN), με το κόμμα να κλυδωνίζεται από τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ της προέδρου Μαρίν Λε Πεν και του πατέρα της.

Η Μαρίν Λε Πεν, ζήτησε από τον επίτιμο πρόεδρο του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος να παραιτηθεί, απαγορεύοντάς του να είναι υποψήφιος σε προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, έπειτα από μια σειρά προκλητικών δηλώσεων που έκανε, κυρίως για τους θαλάμους αερίων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, τους οποίους έχει χαρακτηρίσει «λεπτομέρεια» της Ιστορίας.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό, ο οποίος συμμετέχει στις προσπάθειες της Λε Πεν να «αποδαιμονοποιήσει» το Εθνικό Μέτωπο, πήγε ένα βήμα παραπέρα αναφερόμενος σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμός RMC στο ενδεχόμενο εκδίωξης του Ζαν-Μαρί Λε Πεν από το κόμμα.

«Ποιο είναι το συμφέρον από την παραμονή του σε ένα κίνημα με το οποίο δεν μοιράζεται καμία από τις θεμελιώδεις αρχές;», διερωτήθηκε ο Φιλιπό, ενώ πρόσθεσε ότι «η πιο αποδεκτή λύση» θα ήταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν «να αποσυρθεί, να συνταξιοδοτηθεί, να παραιτηθεί από το κίνημα».

Τίθεται «ζήτημα παραμονής του στο Εθνικό Μέτωπο», υπογράμμισε ο Φιλιπό. «Είτε θα απαντήσει ο ίδιος (...) είτε το θέμα θα τεθεί και θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας», συνέχισε.

Η απάντηση του Λε Πεν

Αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές, ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αποχώρησής του «εντελώς παράλογο», προειδοποιώντας την κόρη του Μαρίν για τον «κίνδυνο κατάρρευσης» του FN.

«Μου φαίνεται ότι είναι μια ιδέα εντελώς πρωτοφανής η οποία εμπεριέχει τον κίνδυνο κατάρρευσης του Μετώπου», προειδοποίησε μιλώντας στο RTL ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.

«Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, θα είναι εντελώς παράλογη διότι το κύρος που φυσικά διαθέτω στο εσωτερικό του Εθνικού Μετώπου θα προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις και για την ίδια (τη Μαρίν) μια απώλεια επιρροής την οποία δεν μπορεί να μετρήσει», πρόσθεσε.

«Η Μαρίν Λε Πεν εύχεται τον θάνατό μου, ίσως, είναι πιθανό, όμως δεν πρέπει να υπολογίζει στη συνεργασία μου», κατέληξε.