Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε σήμερα ότι είναι «πολύ νωρίς» για να κριθεί το εάν ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος αντιμετωπίζει ένα χωρίς προηγούμενο κίνημα αμφισβήτησης, πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία, ενώ τον κάλεσε να προχωρήσει γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις.

    Χαρακτηρίζοντας τον Άσαντ «φίλo» ο Ερντογάν επεσήμανε σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε χθες Πέμπτη από το τηλεοπτική υπηρεσία του αμερικανικού οικονομικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, ότι η χώρα του είχε ζητήσει από τη Συρία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις πριν το ξέσπασμα της εξέγερσης.

  «Καθυστέρησε (τις μεταρρυθμίσεις). Ελπίζω ότι θα λάβει γρήγορα μέτρα και θα ενωθεί με το λαό του, διότι όλες τις φορές που πήγα στη Συρία έγινα μάρτυρας της λαϊκής λατρείας της οποίας χαίρει ο Μπασάρ αλ Άσαντ», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

    Όταν ρωτήθηκε αν ο Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία, ο τούρκος πρωθυπουργός απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς τώρα για να λάβουμε μία απόφαση, διότι η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί από τον συριακό λαό (...) η ενότητα, η ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διατηρηθούν».

    Όπως επεσήμανε άλλωστε ο Ερντογάν πέρυσι έκανε "μακρές συζητήσεις" με τον Άσαντ για την αναγκαιότητα να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί κρατούμενοι, να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να επιτραπεί ο πολυκομματισμός.

 Του είχα επίσης πει: Εν ανάγκη στείλτε ανθρώπους εδώ (στην Τουρκία) και θα τους δείξουμε πώς να οργανώσουν ένα πολιτικό κόμμα και πώς επικοινωνούμε με το λαό, υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

  Συμφωνήσαμε σε αυτό το θέμα, όμως τα πράγματα καθυστέρησαν και το ντόμινο των αραβικών εξεγέρσεων έφτασε και στη Συρία, επεσήμανε ο Ερντογάν.